Robert van der Meij en Gerrit Hoftijzer, bestuursleden Stichting Buurtschapshuus Heelweg. Foto PR
Robert van der Meij en Gerrit Hoftijzer, bestuursleden Stichting Buurtschapshuus Heelweg. Foto PR

Zondag heropening gerenoveerd Buurtschapshuus Heelweg

HEELWEG – Nog in geen jaar tijd is het Buurtschapshuus compleet gestript, weer opgeknapt en uitgebreid. Vorig voorjaar werd het gebouw door gemeente Oude IJsselstreek overgedragen aan Stichting Buurtschapshuus Heelweg, gelijk is vervolgens de renovatie gestart. Het biedt onderdak aan veel plaatselijke verenigingen en organisaties, voor het eerst wordt dit jaar daar binnen ook de kermis gevierd. Zondag 11 maart vindt de officiële heropening plaats en kan iedereen het eindresultaat bekijken van 10.00 tot 18.00 uur.

Door Reinier Kroesen

Op 16 mei 2017 droeg wethouder Peter van de Wardt het pand bij de notaris over aan de Stichting. Tot dan toe was het meer dan tachtig jaar in handen van de gemeente en heette het nog Buurtschapshuis. De meeste clubs die er hun onderkomen hadden werden voor de duur van de verbouwing gehuisvest in De Radstake. Aanvankelijk waren er plannen voor nieuwbouw, om financiële redenen kwam dat niet van de grond. Met een nieuw bestuur werd met nieuw elan een ander plan opgepakt: een complete renovatie van het huidige dorpshuis. De gemeente stelde daarvoor een bedrag van 215.000 euro beschikbaar, deels een reservering voor achterstallig onderhoud, deels subsidie. Voor de rest is de klus bekostigd met donaties van onder meer de Provincie, het VSB- en Oranjefonds. Een jaarlijkse donateursactie onder inwoners van Heelweg moet zorgen voor een extra activiteitenpotje.
Sindsdien is hard gewerkt aan de Molenweg. Bouwbedrijf Bruggink heeft het casco verbouwd, een fikse groep vrijwilligers deed de rest. Henk Kraan fungeerde als 'bouwpastoor', coördineerde en zorgde voor de aansturing. Voorzitter Robert van der Meij van de Stichting: "Tot december hadden we al circa vierduizend vrijwilligersuren geteld, tegenover elke vakman die hier één uur werkte staat drie uur vrijwilligerswerk. Het Buurtschapshuus is deels opnieuw ingedeeld, voorzien van een compleet nieuwe afwerking en een grote serre met schuifpuien. Dat gedeelte kan met een schuifwand afgesloten worden van de zaal zodat een extra ruimte ontstaat. Zo kunnen er meerdere activiteiten tegelijk gehouden worden. Het is nu groot genoeg om er kermis te vieren, de feesttent die tientallen jaren in het dorp stond is niet meer nodig. Het toneelgedeelte is voorzien van een professionele geluidsinstallatie, daaronder zit de kelder voor de schietvereniging. Verder vinden hier onder meer de toneelvereniging en ouderensoos, HSV '72, Kruisjasclub, zangvereniging, damesgym, peuterspeelzaal, Vrouwen van NU en Mannenclub onderkomen. Het wordt gerund door vrijwilligers, de begroting willen we rond krijgen met de baropbrengst en zaalhuur van al die instanties. Daarom zijn we ook nog bezig met nieuwe initiatieven, zoals de oprichting van een biljartclub en kookworkshops voor ouderen. Op 11 maart is om 11.00 uur de officiële openingshandeling. Vanaf 12.00 uur speelt de band 'Free Line'. Alle inwoners, vrijwilligers, sponsors, meewerkende bedrijven maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom!"

Meer berichten