Dolf Wisselink (bestuurslid stichting fiets- en kerkenpaden), Richard Krabben (beleidsadviseur), Marjon Groot Nibbelink, Joop Lammers (beiden bestuurslid) en Henk Hengeveld (wethouder). Foto: Walter Hobelman
Dolf Wisselink (bestuurslid stichting fiets- en kerkenpaden), Richard Krabben (beleidsadviseur), Marjon Groot Nibbelink, Joop Lammers (beiden bestuurslid) en Henk Hengeveld (wethouder). Foto: Walter Hobelman

Bakhuis op Sinderen wordt unieke uitrustlocatie

Algemeen

SINDEREN - Met het komende voorjaar in het vooruitzicht begint het bij 'Stichting Kerk- en Fietspaden Sinderen en omstreken' al weer te kriebelen. Het moment dat toeristen en mensen uit de omgeving er weer lopend of per fiets op uittrekken is aanstaand en dat is voor de stichting aanleiding om weer een nieuwe attractie toe te voegen waarmee het uitgebreide netwerk kerk- en fietspaden nog aantrekkelijker wordt.

Door Walter Hobelman

Aan de rand van Sinderen, op de hoek van de Harmenskampstraat en de Sinderenseweg staat een oud bakhuisje. Met daarnaast een grote monumentale kastanjeboom. "Hoe oud de boom en het huisje precies zijn is niet bekend, maar er is een foto uit 1934 waarop beide te zien zijn en de boom al volgroeid is", weet Marjon Groot Nibbelink, bestuurslid van de stichting, te vertellen. Momenteel wordt het bakhuisje gebruikt als opslagplaats, maar daar komt binnenkort een einde aan.
"We zijn bezig om het bakhuisje op te knappen om er een rust- en informatiepunt van te maken voor fietsers, wandelaars en andere passanten", vertelt ze. De werkzaamheden rond het bakhuisje worden hoofdzakelijk uitgevoerd door vrijwilligers van de stichting in samenwerking met de familie Groot Nibbelink, die eigenaar is van het huisje en de bijbehorende grond.
Een aantal vrijwilligers is al begonnen om het bakhuisje onder handen te nemen. "Er is ruimte gemaakt onder de fundering rondom de wortels van de boom, zodat deze het huisje hopelijk niet langer omhoog duwen", vertelt medebestuurslid Joop Lammers. "Een voormalig metselaar onder onze vrijwilligers heeft ervoor gezorgd dat alle scheuren in de muren zijn gerepareerd en het hele bakhuisje wordt van binnen en buiten geschilderd."
Het huisje ligt aan het fietsknooppuntennetwerk tussen de nummers 55 en 93. Ook begint ter plaatse een half verhard pad dat iets verderop uitkomt op het fietspad langs de Ziegenbeek, dat eveneens opgenomen is in het knooppuntennetwerk. "Er komen hier veel fietsers langs", weet Groot Nibbelink. "Het bakhuis is prima geschikt om even een moment van rust te nemen. We gaan zowel binnen als buiten wat banken plaatsen en er komen informatieborden met daarop informatie over Sinderen, historie, kasteel Sinderen, Ziegenbeek en dergelijke. En uiteraard een overzichtskaart van onze fietspaden."
Dit project, dat financieel ondersteund wordt door de plattelandsraad van gemeente Oude IJsselstreek, heeft een groot draagvlak. Ook wethouder Henk Hengeveld is blij met het initiatief en noemt het "een mooi project dat weer iets nieuws toevoegt aan het toch al zo aantrekkelijke kerkenpaden netwerk." Richard Krabben, beleidsadviseur plattelandsontwikkeling, economie en toerisme van gemeente Oude IJsselstreek is ook blij met deze ontwikkeling. "Het mooie is dat het initiatief vanuit de bevolking komt. Dat past in de nieuwe rol die we als gemeente willen innemen. We faciliteren en ondersteunen dit project." Het project is ook aangemeld bij 'Kern met pit 2018'.
Tijdens het fotomoment om dit project 'officieel' te starten komt ook de ontwikkeling van het fiets- en kerkenpadennetwerk ter sprake. "Het wordt elk jaar groter en we zijn nu bezig om er voor te zorgen dat de aansluiting tussen Engbergen en Sinderen/Breedenbroek mogelijk wordt gemaakt. En daarnaast zijn we in de voorbereidende fase om ook een aantal andere punten nog beter op elkaar te laten aansluiten. Daar komt in de loop van dit jaar wellicht wat meer informatie over", aldus Krabben. "Het is voortdurend een kwestie van het puzzelen met grond. De grondeigenaren moeten mee willen werken en af en toe ergens een stukje afstaan en er ergens anders weer iets voor terug krijgen. Dat is een tijdrovend proces, maar de bereidheid is er, want iedereen ziet de toegevoegde waarde van de fiets- en kerkenpaden."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant