De cliënten van Estinea voelen zich al gauw thuis op het gemeentehuis. Foto: Walter Hobelman
De cliënten van Estinea voelen zich al gauw thuis op het gemeentehuis. Foto: Walter Hobelman

Van Dijk wil wedstrijdje opkomstpercentage houden

Algemeen

GENDRINGEN - Het goede initiatief dat door Estinea was bedacht kreeg niet het resultaat dat men verdiende. Het team Samen Sterk van Estinea vindt het belangrijk dat iedereen meedoet in de samenleving en wil mensen met een beperking informeren over de komende gemeenteraadsverkiezingen. Daarvoor werd een speciale informatieavond opgezet.

Door Walter Hobelman

De bedoeling was dat alle partijen aanwezig zouden zijn en in gemakkelijke taal informatie zou geven over de ideeën van de partijen. Aangevuld met informatie over de manier waarop en waar en waarom er gestemd mag worden. Vanwege het lage aantal aanmeldingen werd het echter een informele, maar wel informatieve avond bij de burgemeester in zijn werkkamer. Zonder de politieke partijen, maar wel met de burgemeester zelf en met de plaatsvervangend griffier Maaike Piscaer. "Zij heeft de koeken gekocht", verklapt de burgemeester.
"Jammer, maar wij gaan er nu met elkaar voor zorgen dat dit de volgende keer anders gaat. We gaan aan iedereen vertellen hoe leuk deze avond is. Er komt ook een stukje over in de krant dat jullie aan iedereen kunnen laten zien en dan komen er de volgende keer zeker weten meer mensen hier naar toe", steekt burgemeester Otwin van Dijk de aanwezigen een hart onder de riem. Voor Tonnie, Johanna en Hannie is de avond op voorhand echter al geslaagd. Want praten met de burgemeester, met wat lekkers te drinken én een grote koek er bij, is al een belevenis op zich.
Van Dijk slaagt er snel in om het drietal op hun gemak te stellen en er volgt een heel gezellig gesprek. De burgemeester legt van stap tot stap uit wáárom je moet stemmen en hóe je moet stemmen. De uitleg over de stempassen, de stembureaus, het potlood en de grote lijst, alles komt aan bod. De belangrijkste vraag: "Op wie moet je stemmen?" zorgt nog wel voor wat onduidelijkheid, vooral bij de zussen Johanna en Hannie. Voor Tonnie is het al duidelijk. Hij heeft zijn keus al gemaakt en weet dat ook verrassend helder te onderbouwen.
Om de dames ook de goede keus te laten maken wordt gezamenlijk een online kieswijzer ingevuld op de iPad van de burgemeester. Samen met Hannie en Johanna neemt de burgemeester de stellingen door en geeft tekst en uitleg. Sommige stellingen zijn erg lastig en zorgen voor verwarring. Maar er zijn een aantal stellingen bij waarover de aanstaande kiezers wel degelijk een mening hebben. Veiligheid op straat, gezondheid en wel of niet de bermen maaien bijvoorbeeld. Het uiteindelijke resultaat voldoet aan de verwachtingen van de zussen. "Maar we gaan de journalist wel vragen om niet in de krant te zetten op welke partij jullie gaan kiezen. Want voor wie je kiest, dat hoeft niemand anders te weten. Dat mag je best geheim houden", aldus Van Dijk, kijkend in de richting van het journaille. En daarom, omdat de burgemeester het zegt, blijft het resultaat onder de pet.
Er wordt ook gepraat over het nut van de democratie. "We zijn allemaal best wel nette mensen hier in de gemeente en dat moet zo blijven", vindt Van Dijk "En daar kunnen we met elkaar voor zorgen."
Aan het eind van het gesprek heeft de burgemeester nog een vraag aan het drietal en hun begeleidster Mariska. "Willen jullie aan iedereen die je de komende dagen ziet vertellen wat je vanavond hebt gehoord? En zeg er dan vooral bij dat iedereen die dat mag, ook echt moet gaan stemmen. Want ik wil eigenlijk wel een wedstrijdje doen met de andere gemeenten in de omgeving wie het hoogste opkomstpercentage haalt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant