Alfahulpen bij de ingang van het gemeentehuis in Gendringen. Foto: Walter Hobelman
Alfahulpen bij de ingang van het gemeentehuis in Gendringen. Foto: Walter Hobelman

Alfahulpen kloppen op de deur

Algemeen

GENDRINGEN - Boos zijn ze niet. "Nee, we zijn woedend", aldus FNV-woordvoerster Desiree Egberts. Samen met ongeveer vijftien alfahulpen staat ze voor de deur van het gemeentehuis in Gendringen. "We zijn het zat, we willen praten met de wethouder want de maat is meer dan vol."

Door Walter Hobelman

De verantwoordelijke wethouder, Bert Kuster, staat het groepje buiten de deur te woord. Hij geeft aan dat het beleid zoals dat nu wordt gevoerd conform de regels is die in Den Haag zijn vastgelegd. Dat beleid, met name rond de alfahulp-constructie, is de FNV en vele anderen al jarenlang een doorn in het oog: Alfahulpen hebben geen rechten en zijn 'vogelvrij'. Vaak zijn het kleine zelfstandigen, zonder pensioen- en vakantiegelden en nagenoeg geen rechtsbescherming. "Al anderhalf jaar zijn we met de gemeente in gesprek en de wethouder heeft destijds beloofd dat er een goede oplossing zou komen. Daar heeft hij zich niet aan gehouden", vertelt de FNV-woordvoerster. "We hebben hem zelfs drie opties aangeboden. Een optie is bijvoorbeeld om de alfahulpen onder te brengen bij huidige zorgaanbieders." Volgens wethouder Kuster is die optie niet haalbaar. "Het zou dan gaan om kleine contractjes die door een zorgaanbieder samengevoegd gaan worden tot één groot fulltime verband. Dat houdt dan in dat er alfahulpen op straat komen te staan."

Zolang Den Haag de regeling niet afschaft gaat er weinig veranderen. Dat de regeling onder vuur ligt en de tweede kamer zich vorig jaar niet positief uitliet over deze thuishulp regeling is bij de wethouder bekend. "Wij vinden het belangrijk dat mensen zelf kunnen kiezen van wie zij zorg willen hebben. Dat kan via zorgaanbieders of men kiest er voor om het Persoons Gebonden Budget (pgb) hiervoor in te zetten. Die keus willen wij de mensen niet ontnemen."
De actievoerders zijn dinsdagmiddag van plan om voorlopig bij het gemeentehuis te blijven en hebben alvast demonstratief wat luchtbedden en slaapzakken tevoorschijn gehaald.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant