Dirigente Dineke de Roo (links), Gerda Gotink en Tjeerd Visser zijn de organisatoren achter Zanglokaal Doetinchem. Foto: Josée Gruwel
Dirigente Dineke de Roo (links), Gerda Gotink en Tjeerd Visser zijn de organisatoren achter Zanglokaal Doetinchem. Foto: Josée Gruwel

Even lekker zingen bij Zanglokaal Doetinchem

Algemeen

DOETINCHEM – Na enthousiaste reacties van de deelnemers aan de eerste a capella zangweek van Zanglokaal Doetinchem, in juli 2017 in Het Nieuwe Dijkhuis, besloten dirigente Dineke de Roo, Gerda Gotink en Tjeerd Visser om meer kortdurende activiteiten aan te bieden aan mensen die graag zingen. Inmiddels werd er in januari in de Dorpskerk in Hummelo een succesvolle a capella vrouwenzangdag en in februari een Engelse koormuziekdag gehouden en staan er voor dit jaar op deze locatie nog vier muzikale activiteiten gepland.

Door Josée Gruwel

Zanglokaal Doetinchem heeft zich in korte tijd flink op de kaart gezet. Aan de hand van de reacties van de deelnemers aan de zangweek van juli vorig jaar concludeerden de organisatoren dat er in een behoefte werd voorzien. "In de tijd erna hebben we een plan gemaakt waarin we diverse mogelijkheden aanboden om a capella te zingen, bijvoorbeeld een weekend, een aantal zaterdagen of een dag. Aan de hand hiervan bleek dat koorliefhebbers het liefst kiezen voor één dag. Dat is voor hen het meest gemakkelijk in te plannen."

Oude koormuziek
Na de vrouwenzangdag, waaraan ruim veertig vrouwen deelnamen, en een dag met Engelse koormuziek voor gemengd koor, staat nu op zaterdag 14 april een zangdag oude koormuziek op de rol. De dag, van 10.00 tot 15.30 uur, met om 16.00 uur een presentatie voor publiek, is bedoeld voor zangers en zangeressen met enige ervaring. Het programma bestaat uit oude koorwerken van componisten uit de renaissance en de vroegbarok, zoals William Byrd en Pierre de la Rue. De Roo: "We willen mensen die niet zoveel ervaring hebben met oude muziek hiermee kennis laten maken. Het maximum aantal deelnemers is veertig." Gotink en Visser: "Door vooral mond- tot mondreclame hebben we al de nodige aanmeldingen, zelfs uit Haarlem, Amersfoort, Oosterbeek, Apeldoorn, Zutphen en Winterswijk, maar we zitten nog niet helemaal vol. Er is nog ruimte voor enkele alten en tenoren.

Zangweek
Van 16 tot en met 20 juli wordt weer een a capella zangweek gehouden, waarin goed zingbare koorwerken voor gemengd koor worden ingestudeerd. De Roo: "We zingen met het koor, dat uit maximaal vijftig deelnemers bestaat, muziek in allerlei talen, uit allerlei richtingen en uit allerlei tijden, in totaal zo'n tien nummers. Tijdens de repetities wordt aandacht besteed aan stem- en klankvorming, zodat een mooie koorklank ontstaat."
Op maandag tot en met donderdag wordt er van 10.00 tot 14.30 uur gezongen, op vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, met om 20.00 uur een afsluitend concert. Tijdens dit concert zal ook een trio, bestaande uit Bernard Bannink (bugel), Edwin Rosmulder (Marimba) en Mirjam van Mierlo (basklarinet), van zich laten horen.

Happy
"Je kunt alleen mooie dingen samen doen als mensen zich happy voelen", vertelt De Roo. "In een open, gemoedelijke sfeer zie je dan dat mensen zich durven te uiten, niet bang zijn om hun stem te laten horen en geschoolde en minder geschoolde stemmen op elkaar afstemmen. Iedereen is anders, de een is ritmisch sterk, de ander kan van bladmuziek zingen, weer een ander heeft een prachtige klank, maar juist dat anders zijn maakt het boeiend. Gaandeweg de repetities zie je een koor groeien. Dan worden al die stemmen tot een geheel en wordt één en één meer dan drie. Het mooie is dat mensen elkaar dan ook in de wandelgangen weten te vinden."

Omdat Het Nieuwe Dijkhuis niet altijd vrij is op de momenten dat Zanglokaal Doetinchem activiteiten wil houden, is de Dorpskerk in Hummelo gekozen als locatie. Gotink: "Er is een goede akoestiek en een mooie atmosfeer. Fijn is ook dat je er comfortabel op stoelen kunt zitten. Het voordeel van stoelen is tevens dat je ze in een andere setting kunt plaatsen. Daarnaast is de bijruimte van de kerk prima geschikt om de pauze door te brengen." Visser: "Nog een voordeel: parkeren is gratis."

De kosten voor de zangdag oude koormuziek bedragen 25 euro en voor de de zangweek 90 euro. Dit is inclusief muziek, koffie en thee. Met muziek wordt bedoeld dat iedere deelnemer ruim van tevoren in pdf bladmuziek en midifiles ontvangt. Ook kan men thuis de nummers repeteren met het programma Capella Reader.
Voor nadere informatie: mailen naar zanglokaaldoetinchem@gmail.com of bellen naar 06-44418603 (Gerda Gotink) of 06 17011427 (Tjeerd Visser).
Om alvast in de agenda te zetten: zaterdag 6 oktober zangdag Byzantijnse muziek en zaterdag 8 december zangdag Christmas Carols.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant