Essentius houdt een ouderconferentie op de Christoffelschool in Gendringen. Foto: Reinier Kroesen
Essentius houdt een ouderconferentie op de Christoffelschool in Gendringen. Foto: Reinier Kroesen

Ouderconferentie voor betrokkenen Essentius in Christoffelschool

Algemeen

GENDRINGEN – Vorig voorjaar werd de eerste Ouderconferentie gehouden. Een informatieve bijeenkomst voor alle ouders en medewerkers van basisschoolleerlingen die onder Stichting Essentius ressorteren. Met circa 275 bezoekers bleek die in een behoefte te voorzien. Daarom staat op dinsdag 10 april de tweede editie op het programma, opnieuw in de Christoffelschool. De avond begint met diverse workshops in het teken van onderwijs en opvoeding. Dan volgt de presentatie van 'Gelukskoffer', een nieuwe lesmethode om de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen te stimuleren.

Door Reinier Kroesen

De ouderraden van de negen Essentius-basisscholen zijn sinds 2016 de samenwerking aangegaan. Bij elkaar opgeteld hebben die scholen circa 1400 leerlingen en ongeveer 140 medewerkers. De thema-avonden op de afzonderlijke scholen bleken vaak onderwerpen te hebben die maar een bepaalde groep ouders aanspraken. Door budgetten samen te voegen en een grootschaliger opzet kunnen nu in één keer diverse sprekers uitgenodigd worden. Zo ontstaat een interactieve bijeenkomst met informatie-uitwisseling tussen de ouders, leerlingen en deskundigen. De Ouderconferentie is opgezet onder de noemer Parents4Parents. Elke ouderraad heeft één of meer personen afgevaardigd voor de organisatie. Ingo Huls namens die groep: "We zijn al in september, na de evaluatie van de eerste editie, gelijk al weer begonnen met het opzetten van deze tweede Ouderconferentie. Om 19.15 uur is de opening, van 19.30 tot 20.30 uur worden ongeveer twaalf presentaties/workshops gegeven, men kan zich voor één daarvan inschrijven. Een scala aan gespreksthema's komt voorbij: weerbaarheidstraining, autisme, hoogbegaafdheid, huiswerkbegeleiding en online veiligheid. Maar, ook lesmethoden voor zowel moeilijk als makkelijk lerende kinderen en opvoedtips. Essentius heeft een eigen 'Kenniscentrum, Gepast Passend'. Een groep deskundige eigen medewerkers, ieder met een eigen unieke expertise, die door andere collega's geraadpleegd kunnen worden. Enkele van hen zullen deze avond een workshop verzorgen."
Na een korte pauze wordt vanaf 20.45 uur een lezing gegeven over de 'Gelukskoffer', door Clara den Boer. 'Gelukskoffer' - met als ondertitel 'Gelukkig worden kun je leren' - is een door haar opgezette lesmodule voor leerlingen van groep één tot acht. In zeven lessen werken kinderen aan persoonlijke ontwikkeling en eigen invloed op geluk. Volgens de initiator kan dat leiden tot een positiever zelfbeeld en sterk verbeterde sociale omgang. Daarnaast wil men besluitvormers hiermee duidelijk maken hoe belangrijk het is voor de maatschappij dat jonge, vormbare kinderen positief opgroeien en eigenwaarde hebben. Op driehonderd Nederlandse scholen wordt al gewerkt met deze methode. Ingo: "Alle teams van Essentius hebben in november een drie uur durende Gelukskoffer-training gehad. Elementen hieruit worden nu in de lessen door de leerkrachten gebruikt."
Ouders en medewerkers kunnen zich voor de Ouderconferentie opgeven via de website.


www.parents4parents.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant