Hen en Weerum door prachtige omgeving. Foto: Carlo Jansen
Hen en Weerum door prachtige omgeving. Foto: Carlo Jansen

Hen & Weerum viert twintigste editie met jubileumwandeling

Algemeen

VARSSELDER-VELDHUNTEN – De Hen & Weerum viert het vierde lustrum. Op 18 maart is de twintigste editie van de voorjaarstocht onder auspiciën van wandelorganisatie 't Lup. De vereniging neemt in september deel aan de SamenLoop voor Hoop, een wandelestafette om fondsen te werven voor KWF. Aanstaande zondag wordt het startschot gegeven van de sponsoractie, in aanloop naar later dit jaar. Wandelaars kunnen kiezen uit drie verschillende afstanden, de route voert via Voorst 'Hen', vervolgens door De Kroezenhoek en Sinderen 'Weerum'.

Door Reinier Kroesen

Dit jaar wordt tijdens de tocht aandacht gevraagd voor het evenement Samenloop voor Hoop Oude IJsselstreek. Een 24-uurs wandelestafette op 22 en 23 september dit jaar. Tijdens een SamenLoop wordt stil gestaan bij kanker, maar ook het leven gevierd en geld ingezameld. Mensen die kanker hebben, of hadden lopen de eerste vierhonderd meter mee op de Atletico-sintelbaan. Gewoon om te laten zien dat er hoop is, en ook om er voor de anderen te zijn. Aan het einde van de dag loopt iedereen samen het laatste rondje met elkaar op. Dan wordt ook de opbrengst bekendgemaakt en de cheque overhandigd aan KWF Kankerbestrijding. Een team van 't Lup heeft zich hiervoor opgegeven. Tijdens de Hen & Weerum start de campagne om aan hun sponsoractie ruchtbaarheid te geven.

Wandelvereniging 't Lup houdt traditiegetrouw op de derde zondag in maart de Hen & Weerum. Een vaste schare lopers keert ieder jaar terug. Voor sommigen is het de eerste training voor de Nijmeegse Vierdaagse, voor anderen een jaarlijks uitje met familie of vriendengroep. De deelnemersaantallen schommelen tussen de zeshonderd en duizend, afhankelijk van de komst van voorjaarszon of Maartse buien. Bij de finish ontvangt men een button met afbeelding van een routehoogtepunt, de jaarlijkse herinnering. Voor de organisatie is het telkens een uitdaging nieuwe wandelroutes samen te stellen. De bijzonderheid van de Hen & Weerum zit soms in een eenmalig opengesteld pad of terrein, dan weer een rustplaats op een unieke locatie. Maar, het is vooral een tocht die de deelnemers kennis laat maken met de vaak verrassende, onbekende eigen omgeving. Degenen die voor de middenafstand kiezen gaan via Voorst richting De Kroezenhoek, bij (kinder)boerderij De Grote Kroeze is een pauzeplaats ingericht. Wie besluit de zes kilometer te wandelen wordt vanuit Varsselder met een huifkar weggebracht naar deze locatie. De deelnemers aan de 24 kilometer maken nog een extra lus richting Sinderen (pauzemogelijkheid bij Timmerfabriek Roes, Breedenbroek). 'Weerum' komen alle wandelaars voorbij het atelier van steenhouwer Henk Welling in de oude Ulftse brandweerkazerne aan de Oversluis, waar ook een halteplaats is. Daar kan men tevens een blik werpen op het ambachtelijke werk van de beeldend kunstenaar.
Startpunt van de wandeltocht is 't Dorpshuus in Varsselder (Berghseweg 7n). Starttijden 24 kilometer: 9.00 tot 10.30 uur; 12 en 6 kilometer: 9.00 tot 12.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 4,50 euro.


www.henenweerum.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant