De meiden van Diversity luisteren met presentator Daniël Janssen naar wat de jury vertelt. Foto: Josée Gruwel
De meiden van Diversity luisteren met presentator Daniël Janssen naar wat de jury vertelt. Foto: Josée Gruwel

Yara, Sunai en Diversity genomineerd

Algemeen

Voorronde Amphion Open telde acht optredens

DOETINCHEM – Singer-songwriting en dans stond er woensdagavond op het programma van de tweede voorronde bij Amphion Open. Het werd een avond vol divers en vooral jong talent, met maar liefst acht optredens. De vakjury nomineerde uiteindelijk de dertienjarige singer-songwriter Yara Beeks uit Doetinchem, de 17-jarige danseres Sunai Elbers uit Rheden en de acht jonge, dansende meiden van Diversity uit Lichtenvoorde.

Door Josée Gruwel

De nieuwe formule van Amphion Open, waarbij creatieve talenten vanaf twaalf jaar zich al aan kunnen melden, blijkt te werken. Jongeren uit de regio grijpen volop hun kansen en krijgen die ook. Soms is optreden in Amphion ook net niet zoals het zou moeten zijn, zoals bij de vijftienjarige Imke Snoek uit Zelhem die best heel leuk kan drummen en zingen en een beetje piano speelt, maar haar optreden omlijstte met toch echt teveel gepraat.
Singer-songwriter Esther Huitink uit Gaanderen was daarna een verademing. Ze zong met een prettige stem om naar te luisteren twee eigen nummers en twee covers en begeleidde zichzelf op de piano. "Je straalt rust uit", aldus de jury. "Maar let op je uitspraak, want zingen is een verhaal vertellen en met een goede uitspraak trek je het publiek in je verhaal."
De verrassing bij de singer-songwriters bleek Yara Beeks uit Doetinchem. Met vooral haar zelf geschreven en gecomponeerde lievelingsnummer 'A loveley day' liet ze zien wat ze in haar mars had. Zo'n ontwikkelde stem en zo gemakkelijk goed zingend, volgens de jury.

Dans
Superstrak, energiek, enthousiast en flitsend voor wat betreft de outfit was het optreden van X-tream uit Ulft, een groep van dansgarde Iseldonk. Veertien vrolijke meiden van elf tot veertien, die een choreografie lieten zien met danspassen uit onder andere hip hop en jazz.
Sunai Elbers uit Rheden bracht in haar eentje magie door een boeiende, zelfgemaakte choreografie. Lichaamsbeheersing, mooie bewegingstaal, dynamiekverschillen en spanning waren de toverwoorden. "Maar je opkomst is te statig, maak je blik iets zachter, dan krijg je een mooier geheel met het vervolg", adviseerde de jury.
Minder spannend, maar wel met mooie formaties, was het optreden van Wednesday uit Doetinchem op muziek van Halo van Beyonce. De groep, bestaande uit jongedames, kreeg als tip mee om de synchronisiteit te verbeteren en het hele podium te gebruiken.
De acht meiden van Diversity overrompelden. Als Maori dansers zetten ze in perfecte harmonie hun stoere dans overtuigend en op een heel flexibele en lichte manier neer. "Een hoog niveau", sprak de jury onder andere.
De Company van Studio IN Dans uit Doetinchem maakte speciaal voor de voorronde van Amphion Open de choreografie PAPA. In een outfit waarbij de kekke sokken blikvanger waren, ontstond een fijnzinnige uitgevoerde dans.

Vakjury
Mooi bij Amphion Open is dat er bij elke voorronde juryleden zijn met kennis over het genre dat wordt gebracht. Dit keer bestond de jury uit Robin Slutter (zanger, muzikant en vocal-coach), Gerwin Ruesink (zanger, muzikant en singer-songwriter), Mironne Gerritsen (docent Introdans) en Lex te Dorsthorst (choreograaf Sky Motion). Na elk optreden gaven meerdere juryleden hun oordeel en reikten ze opbouwende tips aan. Toch is voor wat de dans betreft de plek van de jury een onbegrijpelijke, want vanaf een hoek aan de voorkant op het podium ontbreekt het overzicht en is het onmogelijk een choreografie en de uitvoering ervan op precieze waarde te beoordelen. Het totaalplaatje van licht, geluid en het visuele waarneming kan op die plek niet tot stand komen en de meerwaarde van een dans – de betovering, de magie – kan er door gebrek aan afstand moeilijker ervaren worden.

Publiek
Aan het eind van een voorronde komen op de Facebook pagina's van Amphion video's van de acts online. Er kan tot twee weken na de voorronde gestemd worden. De act met de meeste likes bemachtigt een plek in de finale op 8 september.
De volgende voorronde is op dinsdag 22 mei, aanvang 20.00 uur. Dan zijn de genres toneel en instrumentaal aan de beurt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant