Lisa in gesprek met een lokale politicus. Foto: Maarten Buser
Lisa in gesprek met een lokale politicus. Foto: Maarten Buser

'Je stem uitbrengen is heel belangrijk, want dan word je gehoord'

Algemeen

Politieke partijen op bezoek bij Elver

Door Maarten Buser

NIEUW-WEHL - Ook mensen met een geestelijke beperking hebben stemrecht. Als ze achttien worden krijgen ze een stempas met de post, maar vaak doen ze er niets mee. Ze kunnen er bijvoorbeeld geestelijk gezien niet toe in staat zijn. Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom ze niet naar de stembus gaan. Daarom organiseerde zorginstelling Elver afgelopen woensdag een haar eerste informatiemiddag met het oog op de aanstaande verkiezingen, voor de lokale politiek.

Onder meer een orthopedagoog van Elver nam het initiatief voor deze middag. Ze legt uit dat er geen harde grens te trekken is tussen wanneer iemand met een geestelijke beperking wel of niet kan stemmen. "Als de ouders en medewerkers van Elver denken dat een cliënt niet kan stemmen, nemen we samen die beslissing. Maar zij die kunnen stemmen worden vaak nog te weinig geïnformeerd over politiek en stemmen nauwelijks. En dat terwijl mensen met een beperking steeds zichtbaarder worden in de samenleving. Ze helpen bijvoorbeeld in winkels door de hele regio. Deze emancipatie is al meerdere jaren bezig en hen betrekken bij de politiek hoort daar ook bij."
Negen van de elf partijen zijn aanwezig in het restaurant/zalencentrum van Elver: CDA, PVDA, D66, SP, Doetinchemse Ouderen Partij, CDA, Partij voor Lokaal Maatwerk, Lokaal Belang Doetinchem, Partij voor Mens en Milieu. Ze hebben folders op de tafels gelegd en gaan met mensen in gesprek. Ondanks de vrij lage opkomst van de cliënten zijn de politici enthousiast. Opvallend is dat ze bijna allemaal het reguliere campagnemateriaal hebben meegenomen. De SP deelt iets eenvoudigere A4'tjes uit waarop ze hun standpunten wat zichtbaarder maken, via Jip en Janneke-illustraties. PvdA'er Maarten op de Weegh is nog een stap verder gegaan. Hij heeft een flyer laten maken waarop het programma van zijn partij op visuele manier wordt uitgelegd. Er is een beetje tekst, die ondersteund wordt door de afbeeldingen. Zo wordt 'Meer banen in Doetinchem' uitgelegd door een groep werkende mensen af te beelden, met elk een plusje boven hun hoofd.
Volgens Op de Weegh is deze middag heel belangrijk. "Deze mensen moeten ook bij de politiek betrokken worden. Eigenlijk vind ik ook dat deze middag de afzonderlijke politieke standpunten overstijgt. Als een Elver-cliënt zich in de politiek verdiept en zo uitkomt bij de PvdA zou dat heel mooi zijn, maar een andere partij zou ook niet erg zijn. Als ze maar betrokken raken." Ook de lijsttrekkers en andere aspirant-kandidaten van de andere partijen vinden dat er belangrijke stappen gezet zijn. Elk van hen geeft aan zorg belangrijk te vinden – niet in de laatste plaats voor mensen met een beperking –, al hebben ze daarvoor elk een andere ideologische achtergrond. De informatie die ze geven is vrij bekende kost als je de partijprogramma's en -lijnen kent. Maar desgevraagd leggen ze uit wat ze voor cliënten en hun ouders kunnen betekenen, toegespitst op hun situatie.
Achter een tafel met stembiljet zit Lisa, afkomstig uit Braamt. Ze legt andere mensen met een beperking uit hoe ze kunnen stemmen. Zelf volgt ze wat er in de politiek gebeurt en vindt dat "als je niet stemt je ook niet mag zeuren." Ze geeft aan op welke manier stemmen vaak lastig kan zijn. "Je begeleider is bijvoorbeeld zelf niet geïnteresseerd in politiek, of de tafel in het stemhokje is te hoog. Maar je stem uitbrengen is heel belangrijk, want dan word je gehoord."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant