Wim Lammers overhandigt 'het stokje' aan de nieuwe dirigent Henk Jan Radstaak (r). Foto: Camiel Steverink/PR Excelsior
Wim Lammers overhandigt 'het stokje' aan de nieuwe dirigent Henk Jan Radstaak (r). Foto: Camiel Steverink/PR Excelsior

Koning voetbal bij jubilerend Excelsior Silvolde

SILVOLDE - Muziekvereniging Excelsior uit Silvolde viert dit jaar het tachtig jarig jubileum. Dit gebeurt met verschillende bijzondere activiteiten, zoals men dat van Excelsior kan verwachten. Deze compacte en springlevende fanfare heeft in het verleden meermalen bewezen bijzondere optredens niet uit de weg te gaan. Zaterdag 14 april vindt het meest gebruikelijke evenement plaats en is het tijd voor het jaarlijkse voorjaarsconcert.

Door Walter Hobelman

Maar ook aan dit traditionele concert zit een bijzonder randje. Begin 2018 heeft er een dirigentenwissel plaats gevonden. Wilma Wensink - Dierssen, jarenlang de vertrouwde en zeer gewaarde muzikale leider van de vereniging, heeft een punt achter haar loopbaan gezet. De vereniging heeft in de persoon van Henk Jan Radstaak uit Aalten een passende en ambitieuze nieuwe dirigent binnengehaald.

"Excelsior is een leuke club waar mensen bij elkaar komen die gezellig samen een goed stukje muziek willen maken. Dat spreekt mij wel aan", aldus de nieuwe dirigent. "Het is een vereniging met potentie en ik zie het als mijn grootste uitdaging om de leden te prikkelen om nét iets meer van zichzelf te vragen, waardoor de vereniging als geheel een stap vooruit kan komen. Want kwaliteit is er genoeg", meent de dirigent, die zelf al jarenlang muzikant is en bij diverse verenigingen in de Achterhoek heeft gedirigeerd of gemusiceerd.

Thuisstudie vindt Radstaak belangrijk. "De techniek kunnen de muzikanten thuis oefenen zodat er op de maandagavond gewerkt kan worden aan het samenspel, de klank, dynamiek en dergelijke zaken", legt de dirigent uit.

De leden van de vereniging zijn enthousiast over de verandering. "Als bestuur horen we geen klachten. Natuurlijk is het even wennen aan elkaar. Maar we hebben inmiddels al een redelijke tijd samen achter de rug en weten zo langzamerhand wel wat we aan elkaar hebben", vertelt voorzitter Wim Lammers. "Henk Jan heeft in het verleden op interim basis met onze vereniging gewerkt. Zijn manier van werken sprak ons wel aan. Ik verwacht dat wij de bezoekers van het voorjaarsconcert op een aangename manier gaan verrassen."

Het voorjaarsconcert staat in het teken van het tachtig jarig jubileum. "Voor de pauze spelen we een aantal concertstukken. Onder andere 'the fever tree' van Rob Goorhuis. Met dit stuk gaan we in november naar het concertconcours in Zutphen", vertelt de voorzitter. "Daarnaast staan onder andere 'O Magnum Mysterium' en 'Queen of the Dolomites' voor de pauze op de lessenaar. Na de pauze staan wat luchtigere nummers op het programma. "We gaan dan in stappen van tien jaar door onze muziekbibliotheek heen. Nummers als 'de postkoets', 'koning voetbal' en 'In the mood' komen dan aan bod. Gecombineerd met een aantal bewerkte popnummers van bijvoorbeeld Phil Collins." Ook de jeugdleden laten tijdens het voorjaarsconcert van zich horen. Verder is er uiteraard weer een grote verloting met mooie prijzen. Ook wordt er ongetwijfeld promotiewerk gedaan voor de krentenbollenactie die een week na het concert gepland staat.

Later dit jaar, op 30 juni, organiseert de fanfare een bijzonder evenement met de titel 'Excelsior knoopt'. In dit gala krijgen muzikale talenten met een beperking alle ruimte op het toneel om zich te laten horen, samen met de muziekvereniging.

Het concert op 14 april vindt plaats in 'Ons Pakhuus' in Silvolde en begint om 19.30 uur. Entreekaarten kosten € 5 per persoon.

reageer als eerste
Meer berichten