De bewoners van de Bruntstraat zien het Standbeeldenproject Terborg helemaal zitten. Foto: Walter Hobelman
De bewoners van de Bruntstraat zien het Standbeeldenproject Terborg helemaal zitten. Foto: Walter Hobelman

Standbeeldenproject Terborg komt van de grond

Algemeen

TERBORG - Nog een jaar, dan gaan de inwoners van Terborg het feit vieren dat dit stadje 600 jaar geleden stadsrechten kreeg. Er staan tal van activiteiten en evenementen in de planning en de voorbereidingen zijn in volle gang. Eén van de activiteiten die veel voorbereiding vraagt is het 'standbeeldenproject'. De bewoners van de Bruntstraat zijn al aan de slag gegaan.

Door Walter Hobelman

"Het is de bedoeling dat elke straat van Terborg wordt opgesierd met een standbeeld. Dat mag een beeld zijn van degenen naar wie de straat is vernoemd of er een sterke link mee heeft. Maar het mag ook de meest markante bewoner van de straat zijn, maar als we er niet uitkomen in ieder geval de oudste bewoner, legt Sjaak, één van de bewoners van de Bruntstraat en kartrekker voor dit project. "Wij zijn hier een maand of negen geleden komen wonen en toen ik van dit plan hoorde was ik gelijk enthousiast en heb het tijdens het buurtmaken direct onder de aandacht gebracht. En de reacties waren zeer positief."

Buurvrouw Dinie, samen met haar man Jan en buurvrouw Bets de enige bewoners 'van het eerste uur', vertelt dat er in het verleden heel veel samen werd gedaan bij de kermis en andere gelegenheden. "De saamhorigheid was groot." Dat is tegenwoordig een stuk minder, is de conclusie van buurvrouw Jopie. "Nieuwe bewoners hebben soms andere interesses." Zij is blij met het initiatief van Sjaak en zijn vrouw Charmain. "Maar ik kan niet meer alles doen wat ik vroeger deed", laat ze weten.

De straatbewoners zijn aan de slag gegaan met het zoeken naar de herkomst van de straatnaam. "Dokter Brunt was dokter in Terborg rond 1800 en naar hem is de straat vernoemd", weet Sjaak inmiddels te vertellen. "We hebben nu het plan opgevat om een foto van dokter Brunt levensgroot op hout te plaatsen en hem een schilderij in handen te geven waarop een foto komt van alle huidige bewoners. Hiermee worden verleden en heden met elkaar verbonden." Een geschikte foto is nog niet gevonden maar daarvoor is gelukkig nog wel wat tijd.
"Straten die nog overwegen om mee te gaan doen zou ik willen adviseren om niet te lang meer te wachten", adviseert ook bewoner Cor. "Niet meedoen is volgens mij geen optie", vindt hij. "Wij merken nu al in de straat dat de onderlinge contacten weer opleven. Het is een mooie gelegenheid om jong en oud bij elkaar te betrekken. De saamhorigheid wordt hechter en het is nog gezellig ook", vindt Cor.
Op 16 april wordt om 20.00 uur een tweede informatiebijeenkomst gehouden in de Roode leeuw in Terborg om nog meer deelnemers te enthousiasmeren voor deze activiteit. "Tot nu toe hebben zich 16 straten ingeschreven. Dat vinden we al een mooi aantal, maar het kan nog meer worden", vindt Els Bakker, één van de organisatoren van dit project. "We zijn bezig om vanuit de provincie subsidie binnen te halen. De Terborgenaren kunnen hierin een rol spelen door in de maand april even te stemmen op ons project op de website www.cultuurenerfgoed.gelderland.nl . Na registratie kan je je stem uitbrengen en bij minimaal 75 stemmen ontvangen we een mooi bedrag dat we gaan verdelen onder de deelnemende straten om materialen in te kopen en dergelijke."

De bewoners van de Bruntstraat weten het nu al zeker. "Dit wordt een mooi feest volgend jaar en daar werken wij graag allemaal aan mee."


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant