Wim Lammers overhandigt 'het stokje' aan de nieuwe dirigent Henk Jan Radstaak (r). Foto: Camiel Steverink/PR Excelsior
Wim Lammers overhandigt 'het stokje' aan de nieuwe dirigent Henk Jan Radstaak (r). Foto: Camiel Steverink/PR Excelsior

Na verjaardagsconcert met nieuwe dirigent op pad met krentenbollen

SILVOLDE - Muziekvereniging Excelsior uit Silvolde viert dit jaar het tachtigjarig jubileum. Zaterdagavond is het jubileumjaar van start gegaan met een verjaardagsconcert in Ons Pakhuus in Silvolde, de thuisbasis van deze actieve vereniging. Tijd om na te genieten is er nauwelijks. Aanstaande vrijdag en zaterdag zijn leden en aanhang op pad om in het dorp huis aan huis krentenbollen te verkopen.

Door Walter Hobelman

Aan het voorjaarsconcert zat wel een bijzonder randje. Begin 2018 heeft er een dirigentenwissel plaats gevonden. Wilma Wensink - Dierssen, jarenlang de vertrouwde en zeer gewaardeerde muzikale leider van de vereniging, heeft een punt achter haar loopbaan gezet. De vereniging heeft in de persoon van Henk Jan Radstaak uit Aalten een passende en ambitieuze nieuwe dirigent binnengehaald.

"Excelsior is een leuke club waar mensen bij elkaar komen die gezellig samen een goed stukje muziek willen maken. Dat spreekt mij wel aan", aldus de nieuwe dirigent. "Het is een vereniging met potentie en ik zie het als mijn grootste uitdaging om de leden te prikkelen om nét iets meer van zichzelf te vragen, waardoor de vereniging als geheel een stap vooruit kan komen. Want kwaliteit is er genoeg", meent de dirigent, die zelf al jarenlang muzikant is en bij diverse verenigingen in de Achterhoek heeft gedirigeerd of gemusiceerd.

Thuisstudie vindt Radstaak belangrijk. "De techniek kunnen de muzikanten thuis oefenen zodat er op de maandagavond gewerkt kan worden aan het samenspel, de klank, dynamiek en dergelijke zaken", legt de dirigent uit.

De leden van de vereniging zijn enthousiast over de verandering. "Als bestuur horen we geen klachten. Natuurlijk is het even wennen aan elkaar. Maar we hebben inmiddels al een redelijke tijd samen achter de rug en weten zo langzamerhand wel wat we aan elkaar hebben", vertelt voorzitter Wim Lammers. "Henk Jan heeft in het verleden op interim-basis met onze vereniging gewerkt. Zijn manier van werken sprak ons wel aan."

Krentenbollenactie
Aanstaande vrijdagmiddag en zaterdag gaan de muzikanten het dorp in om krentenbollen te verkopen. Dit gebeurt al een aantal jaren en de reacties zijn altijd positief. "En terecht, want wij verkopen de lekkerste krentenbollen van Silvolde, die voor ons gebakken worden door Jos de Bakker. Vier verse krentenbollen voor 2,50 euro. Het kan goedkoper, maar dan draag je er niet aan bij dat wij als vereniging aanwezig kunnen zijn bij verschillende lokale activiteiten als Koningsdag, Dodenherdenking en dergelijke", aldus de gedreven voorzitter.

Later dit jaar, op 30 juni, houdt de fanfare ook nog een bijzonder evenement met de titel 'Excelsior knoopt'. In dit gala krijgen muzikale talenten met een beperking alle ruimte op het toneel om zich te laten horen, samen met de muziekvereniging.

Meer berichten