Bart Bresser, Ruuds Eijmans, Maarten Pols en Patricia Stols (vlnr) op de kop van de Grotestraat. Foto: Leonie Jansen
Bart Bresser, Ruuds Eijmans, Maarten Pols en Patricia Stols (vlnr) op de kop van de Grotestraat. Foto: Leonie Jansen

Grotestraat gaat tot bloei komen

Algemeen

GENDRINGEN - Ze zijn buitengewoon verrast, de vier leden van het comité 'Groene Grotestraat Gendringen'. De vier (Patricia Stols, Maarten Pol, Ruud Eijmans en Bart Bresser) hebben zelf allemaal groene vingers en verstand van zaken. De aanblik die de Grotestraat in Gendringen momenteel biedt is hen al heel lang een doorn in het oog. Binnen nu en volgend jaar krijgt de winkelstraat een totaal andere aanblik. Alle aanwonenden zijn enthousiast over de plannen.

Door Walter Hobelman

"Vooral die grote betrokkenheid van alle aanwonenden mag je wel benadrukken", vinden de leden van het comité. Al vanaf het presenteren van de eerste plannen is er een groot draagvlak en het gebeurt al regelmatig dat de bewoners met vragen over het hoe en wat bij de ondernemers aankloppen. "Dan gaat het bijvoorbeeld over welke planten of struikjes gebruikt kunnen worden. Anderen zijn nog op zoek naar iets creatiefs en hebben geen idee hoe ze het plan moeten invullen."

In het kort is het plan vrij eenvoudig. "De Grotestraat is van oudsher de winkelstraat van het dorp. Dat deze straat op dit moment nou niet echt een bruisend stukje van het dorp is, is bekend. Dat gaan we veranderen. We gaan het groene van het Gendringse buitengebied, doortrekken in de Grotestraat zodat er één geheel ontstaat. We gaan dat doen door bij alle panden in de straat geveltuintjes aan te leggen. Ook zijn we met een regionaal bedrijf bezig om onze zelfontworpen meubelen en bloembakken te produceren die gevuld gaan worden met passend groen", legt Bresser uit. "Datzelfde bedrijf gaat ook bijpassende prullenbakken maken zodat er een samenhangend geheel ontstaat. De Grotestraat wordt geen bomenlaan, dat is niet mogelijk omdat de aanvoer van producten voor de ondernemers mogelijk moet blijven. We houden het dicht tegen de gevels", voegt hij daar aan toe.

De rode paaltjes (voor zover ze nog rood zijn) verdwijnen van de straat evenals de grote bloemschalen die op verschillende plaatsen zijn geplaatst. De kop van de Grotestraat (vanaf de Anholtseweg) wordt onder handen genomen. "Nu dit plan concreet wordt begint iedereen opeens enthousiast te worden en horen we mooie dingen voorbij komen. Zo krijgt het pand van de diaconie de luiken weer terug die er vroeger ook zaten. Een aantal ondernemers heeft al toegezegd de luifel van hun winkel te verwijderen of op te knappen. De etalages van een aantal leegstaande winkels gaan gevuld worden door ondernemers elders uit Gendringen waardoor er weer wat meer te zien is voor de inwoners en de toeristen, die veelvuldig van de Grotestraat gebruikmaken", somt landschaps- en tuinarchitecte Stols op.

"Opeens komen de ideeën los en dat vinden we mooi", zegt Eijmans. "Ook vanuit andere delen van het dorp komen vragen en ideeën. Zo wordt er al gesproken over de mogelijkheid om aan diverse winkelpanden weer authentieke uithangborden te plaatsen. Het sterke punt van het hele verhaal is dat niemand iets moet. Iedere bewoner maakt zijn eigen plan en is vrij in de keuze die wordt gemaakt. Als comité zijn we beschikbaar voor het meedenken en adviseren. En natuurlijk ook in de uitvoering van het idee."

Opeens komen de ideeën los en dat vinden we mooi'

Die uitvoering gaat binnenkort van start. "Het draagvlak is er, de gemeente werkt mee, de scholen staan al te popelen om iets te gaan doen, de bewoners zijn er klaar voor, dus waarom zouden we nog langer wachten?", vindt Pols. Het uiteindelijke effect is pas over een tijd zichtbaar. "Dat de straat er inderdaad groen uitziet duurt nog wel even. Groen moet groeien. Maar met de bakken die we willen plaatsen kan je al wel heel snel een beetje kleur en invulling geven en dat kan anderen weer inspireren. We merken echt dat het groenplan leeft onder de inwoners van Gendringen."

Het comité is er dan ook niet bang voor dat het onderhoud van de straat een probleem gaat worden. "Daar worden ons nu al toezeggingen voor gedaan. En we willen daar de scholen bij betrekken. Want het Groene Grotestraat plan biedt ook educatieve mogelijkheden."

De Grotestraat zelf wordt niet veranderd. "Dat is ook niet nodig", menen de comitéleden. "Er is genoeg parkeergelegenheid die dadelijk effectiever benut kan worden als de paaltjes weg zijn. Maar de boel helemaal opnieuw bestraten en veranderen kost teveel en is nu niet aan de orde."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant