Passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen

Algemeen

SINDEREN - Hoogbegaafdheid is een belangrijke reden voor uitval uit het onderwijs. Dat is te voorkomen door goede afspraken te maken met school en soms met anderen. Hoe dat moet, dat wordt op 9 mei op Sinderen besproken.

Kinderen en jongeren met kenmerken van hoogbegaafdheid hebben het vaak lastig in het onderwijs. Zij kunnen tijdens de voorlichtingsavond in het buurtschapshuis meer te weten komen over passend onderwijs. Hun ouders zijn natuurlijk ook welkom.
Hanna (15 jaar, hoogbegaafd) en haar moeder Hetteke Videler gaan op Sinderen in gesprek met deze jongeren, kinderen en ouders over de de mogelijkheden als je (bijna) uitvalt door je hoogbegaafdheid. Hanna heeft na wat zoekwerk een passend maatwerktraject. Hetteke Videler heeft ervaring met het vinden van alternatieve onderwijstrajecten van haar dochters, en van andere hoogbegaafde jongeren. Ze kent wet- en regelgeving, weet welke mogelijkheden er zijn en heeft één ding geleerd: geef nooit op!
Wat is er aan de hand? Sinds de invoering van de wet Passend Onderwijs hebben scholen een grote verantwoordelijkheid om elk kind een passende plek te bieden. Juist voor kinderen en jongeren die kenmerken van hoogbegaafdheid hebben is dit lastig. Bij hoogbegaafdheid gaat het namelijk niet (altijd) om hoge cijfers halen. Het gaat bijvoorbeeld juist soms om verveling in de klas, of veel ziek zijn. Een kenmerk van hoogbegaafdheid is ook openheid en eerlijkheid: gedrag dat door docenten als storend kan worden ervaren.
Scholen doen hun best om passend onderwijs te leveren, maar hoogbegaafdheidskenmerken vragen om heel specifiek maatwerk. Dat vraagt om goed overleg tussen kinderen en jongeren, ouders, scholen en eventueel andere hulpverleners. Om goed overleg te voeren moeten ouders, kinderen en jongeren op de hoogte zijn van regels, procedures, mogelijkheden en onmogelijkheden. Dat maakt het makkelijker om met de professionals om tafel te zitten en tot goede afspraken te komen.
De schatting van experts is dat 0,4 procent van de kinderen en jongeren problemen op school heeft door kenmerken van hoogbegaafdheid. In de Achterhoek gaat het om naar schatting zo'n 350 kinderen en jongeren.
Stichting INVAL! is een stichting-in-oprichting, die werkt vanuit het belang en de talenten van het kind of de jongere met hoogbegaafdheid. Deze kinderen en jongeren vinden elkaar wat minder makkelijk, terwijl het ook voor deze groep goed is om elkaar te ontmoeten. Stichting INVAL! helpt de kinderen en jongeren met het organiseren van die ontmoetingen. Daarnaast wil stichting INVAL! helpen bij het vinden van passend oplossingen in het onderwijs, als dat niet vanzelf gaat.
Mensen die bij deze avond willen zijn, kunnen zich opgeven via stichting.inval@gmail.com of via facebook/stichtinginval. Deelname is gratis. De bijeenkomst begint om 19:30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant