‘Milan mobiel’; Milan is de jongen met het blauwe ‘surf’ shirt aan (tweede van links). Foto: Walter Hobelman
‘Milan mobiel’; Milan is de jongen met het blauwe ‘surf’ shirt aan (tweede van links). Foto: Walter Hobelman

Beleidsmakers slimmer dankzij basisschooljeugd

ULFT - Oude IJsselstreek wil ook in de toekomst een gemeente zijn waar het prettig leven, wonen en werken is. Daarom wordt gewerkt aan een toekomstvisie waarin wordt weergegeven hoe deze gemeente er in 2030 uit moet zien. Samen met inwoners en bedrijven worden wensen en ideeën in beeld gebracht. Maar ook de het toekomstbeeld dat kinderen hebben krijgt hierin een belangrijke plaats. Dinsdag 24 april werden hun ideeën gepresenteerd en besproken in het ICER.

Door Walter Hobelman

Leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs was gevraagd om met ideeën te komen en deze vorm te geven in een werkstuk. In totaal zijn er ongeveer 65 werkstukken ontvangen, variërend van complete maquettes tot afgescheurde briefjes met een paar regels tekst. "Alles is waardevol", meent burgemeester Otwin van Dijk, die samen met de kinderen de verschillende ideeën bekijkt en bespreekt.
Na een kort openingswoord door de burgemeester, waarin hij nogmaals uitlegt wat het doel en belang is van de middag, bekijkt hij samen met de kinderen de verschillende werkstukken. Bennie Vonk, bekend van het streetball project in Ulft en Silvolde, neemt hierin het voortouw en stelt samen met de burgemeester vragen aan de makers en daagt hen uit hun plannen toe te lichten.
Opvallend is het grote aantal opmerkingen over het gebrek aan zwembaden. De sluiting van zwembad De Blenk in Ulft heeft blijkbaar niet alleen de ouderen in het dorp geraakt, maar duidelijk ook de jeugd. Voor twee jongens was dat zelfs de reden om aan deze actie mee te gaan doen. "Het sluiten van het zwembad was echt het domste dat jullie konden doen", aldus één van de schoolkinderen. In zeker de helft van de ideeën zijn 'meer zwembaden' opgenomen om een prettige woonomgeving te creëren.
Verder zijn in veel plannen het milieu, spelen en sporten steeds terugkerende thema's. Toch zijn er ook een paar creatieve en inspirerende plannen bij, zoals het zorghotel dat Kea wil plaatsen in Etten. "Daar kan je dan oude mensen, samen met kinderen, met elkaar combineren. De kinderen kunnen boodschappen doen voor de oude mensen. En de oude mensen kunnen elkaar ook helpen."
Een ander opvallend idee heeft te maken met vervoer. Een soort kabelbaan ("misschien kunnen we daar die lelijke masten wel voor gebruiken die er nu staan", oppert Van Dijk met een knipoog), werkend op zonne-energie met gondels die je van de ene naar de andere plaats brengen. Een naam voor deze vervoersvorm wordt ter plekke bedacht, de 'Milan mobiel', genoemd naar de bedenker van het idee.
Wat onderwijs betreft gaat er ook veel veranderen volgens de jeugd. "Leren zonder meesters en juffen kan best, gewoon met de iPad zelf dingen leren en ontdekken", meent er één. Een ander wil toch wel graag dat er nog wat ondersteuning is. "Een conciërge is wel handig, die kan dan alles voor je regelen en koffie zetten" en anderen denken dat een paar leerkrachten per school toch wel noodzakelijk zijn. "Leraren zijn wel handig als je iets niet snapt", concludeert iemand.
Thema's als 'wonen' en 'veiligheid' komen in de plannen niet aan bod. Als de burgemeester daarover in gesprek gaat met de kinderen en een paar ouders komen er toch wel wensen boven water. Vooral het terugdringen van de snelheid van auto's in woonwijken en bij scholen levert wat spontane ideeën op. Zoals sensoren in de weg die auto's vanzelf langzamer laten rijden als dat nodig is. De burgemeester en de aanwezige wethouder Henk Hengeveld filosoferen daar even over en Van Dijk concludeert daarna dat de kinderen inspirerend zijn. "Jullie ideeën maken ons, als mensen die het beleid maken, veel slimmer."

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten