Organisatoren Karin Willemsen-Robben en Nardy Robben. Foto PR
Organisatoren Karin Willemsen-Robben en Nardy Robben. Foto PR

Geestesziekten thema 'Ben je helemaal koekoek-festival'

ULFT – 'Ben je helemaal koekoek!' is de naam van een kleinschalig theaterfestival waar op luchtige wijze thema's rondom depressies en psychische klachten aan bod komen. Nardy Robben tekent samen met haar zus Karin Willemsen-Robben voor de organisatie. Het evenement wordt gehouden op 23 juni in de Conferentiezaal van de DRU Cultuurfabriek. Een middag en avond met workshops en verschillende theatervoorstellingen, die ook los van elkaar te volgen en bezoeken zijn.

Door Reinier Kroesen

Nardy Robben is geboren in Ulft maar woont nu in Amsterdam. Lange tijd maakte ze het lijden mee van iemand die kampte met depressies. Gezien ze behalve marketeer ook theatermaakster is schreef zij - losjes gebaseerd op de ervaringen van die kennis - daarover de voorstelling 'Ik zag twee beren..'. In oktober vorig jaar voerde Nardy het al twee keer op in de DRU. Robben: "De bezoekersreacties waren aanleiding om 'Ben je helemaal koekoek!' op touw te zetten. Een dag met boeiende verhalen en theater over psychische stoornissen, geestelijke klachten en de rare kronkels in je hoofd. Wat gebeurt er als je geestelijk in de war raakt? Wat doet dit met jezelf en je omgeving? 'Ben je helemaal koekoek!' is voor en over mensen met verward gedrag en/of psychische gezondheidsklachten, maar ook degenen die hun bijstaan. De drempel is nog altijd hoog en het ligt gevoelig hierover te praten. (H)Erkenning van klachten en het gevoel dat je niet de enige bent is belangrijk om de eerste stap te zetten en het aan te kaarten."
Op 23 juni zijn er vanaf 13.30 uur een drietal twee uur durende workshops te volgen. (25 euro, inschrijven via website). Vanaf 16.00 uur staat Nardy met haar stuk weer op de planken. Om 17.00 uur houdt Danny Jacksteit een TEDtalk, een inmiddels wereldwijd fenomeen. TED-sprekers brengen een inspirerend betoog. Over iets wat hun na aan het hart ligt, met als motto: 'Ideas worth spreading', ideeën (en ervaringen) die het waard zijn gedeeld te worden. Danny's verhaal gaat over de werking van het brein en hoe we naar een ander kijken. Hij raakte in 2013 in een psychose, werd opgenomen in een kliniek, maar kreeg zijn leven weer op de rails.
Tegenwoordig helpt hij als ervaringsdeskundige anderen die psychisch de weg kwijt zijn. "Voor het eerst van mijn leven durf ik te zeggen dat ik echt gelukkig ben. En dat gevoel creëer ik helemaal zelf."

Om 20.00 uur wordt het festival afgesloten met de voorstelling 'Met Open Ogen'. Nardy: "Daarin vertellen drie Bosnië-veteranen over de gruwelijke oorlog waarvan ze getuige waren en de problemen die ze bij thuiskomst ondervonden. Zo absurd dat het een slechte grap lijkt: je stuurt vrijwel onbewapende VN militairen een oorlogsgebied in en hoopt dat ze alleen met hun aanwezigheid een etnische zuivering kunnen voorkomen. Een voorstelling die levens gered heeft." Een ticket voor het middagprogramma met zowel toegang voor de TEDtalk als 'Ik zag twee beren…' kost 25 euro, een ticket voor de avond 15 euro. Kaartverkoop via www.drucultuurfabriek.nl/agenda


www.benjehelemaalkoekoek.nl

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten