De nieuwe wethoudersploeg van gemeente Oude IJsselstreek. Foto: Walter Hobelman
De nieuwe wethoudersploeg van gemeente Oude IJsselstreek. Foto: Walter Hobelman

'Met lef samen bouwen aan onze toekomst'

Algemeen

Oude IJsselstreek krijgt college met vijf wethouders

Door Walter Hobelman

GENDRINGEN - Lokaal Belang en het CDA hebben dinsdag overeenstemming bereikt over ene coalitieakkoord voor Oude IJsselstreek. Het coalitieprogramma 2018-2022 draagt de titel 'Met lef samen bouwen aan onze toekomst'. Bij de totstandkoming van dit programma zijn ook gesprekken gevoerd met de SP, PvdA, D'66 en VVD. "We hebben bewust gekozen voor het woord 'lef 'in plaats van 'ambitie'. Dit klinkt uitdagender en past daarom beter bij onze plannen", aldus wethouder Bert Kuster.

Het coalitieprogramma is modulair opgesteld, dit op advies van informateur René Van Dijk. Het biedt alle ruimte voor college en gemeenteraad om vraagstukken op te lossen en uitdagingen aan te pakken. "En we denken liever niet meer in termen als oppositie en coalitie", aldus Kuster. "Bij alle thema's gaan we elkaar meer bevragen op inhoud en dan is er voor iedereen een plek."
Niet alleen tussen college en raad zijn dus uitdagende stappen gezet. Het college wil ook anders gaan werken. Onder de noemer 'van buiten naar binnen' worden de wethouders en het ambtelijk bestuur uitgedaagd meer in de verschillende kernen aanwezig te zijn en via spreekuren en bij andere gelegenheden informatie op te halen bij de inwoners. "De samenleving verandert, de tijd verandert en daarom veranderen wij ook", aldus Kuster.
Om aan het 'van buiten naar binnen' vorm te geven bestaat het nieuwe college uit vijf wethouders.
Bert Kuster (Lokaal Belang) blijft wethouder en houdt een groot deel van zijn portefeuille zoals hij die de afgelopen jaren had (Zorg en ondersteuning, Jeugdbeleid, Volksgezondheid, Regionale grensoverschrijdende samenwerking en Regionale bedrijventerreinen West Achterhoek). Daarnaast is Kuster gebiedswethouder voor Ulft en Gendringen.
Ook Peter van de Wardt (CDA) houdt zijn portefeuille (Participatiewet, meedoen beleid, vluchtelingen en statushouders, inclusie, onderwijs, economie en het DRU- industriepark. Daarnaast is Van de Wardt gebiedsmakelaar voor bedrijven en ondernemersverenigingen.
Nieuwkomer Ben Hiddinga (Lokaal Belang) gaat fulltime aan de slag als wethouder en krijgt de taken ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, omgevingswet en omgevingsvisie, grondzaken en financiën in zijn portefeuille. Hiddinga, nu nog actief als ambtenaar in de buurgemeente Montferland, woont in Heelweg en krijgt als gebiedswethouder Terborg en Silvolde toegewezen.
Janine Kock (CDA) gaat parttime aan de slag als wethouder en is verantwoordelijk voor 'duurzaamheid, circulaire economie, milieu en afval', 'kunst en cultuur' en 'recreatie en toerisme'. Zij is ook gebiedswethouder voor Varsseveld, Westendorp en Heelweg.
Ook Ria Ankersmit (Lokaal Belang) gaat parttime aan haar werk als wethouder beginnen en krijgt 'natuur, groen en plattelandsontwikkeling', 'wegen en riolering', 'verkeer, vervoer en mobiliteit' en het 'project N18/A18 tweede fase' in haar portefeuille. En is tevens gebiedswethouder voor Sinderen, Breedenbroek-Voorst, Netterden, Etten, Megchelen, Varsselder en Bontebrug.
"We groeien hiermee naar in totaal 4,2 fte en dat is nog ruimschoots binnen de, voor ons toegestane, 5 fte", aldus wethouder Peter van de Wardt. "Het geeft ons de mogelijkheid om een goede invulling te geven aan ons coalitieprogramma. Wij zijn er van overtuigd dat we met deze vernieuwing samen mooie resultaten gaan bereiken."
Donderdag 17 mei worden de wethouders geïnstalleerd, onder het voorbehoud dat de gemeenteraad het coalitieprogramma aanneemt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant