De vier SDOUC talenten die de overstap gaan maken naar De Graafschap. Achter Lars Molenaar. Op de voorgrond vlnr Jur Banning, Jur Wolters en Tieme Wolters. Foto: John van der Kamp
De vier SDOUC talenten die de overstap gaan maken naar De Graafschap. Achter Lars Molenaar. Op de voorgrond vlnr Jur Banning, Jur Wolters en Tieme Wolters. Foto: John van der Kamp

De Graafschap legt vier jeugdtalenten van SDOUC vast

Algemeen

Jur Banning, Jur en Tieme Wolters en Lars Molenaar uitverkozen

Door John van der Kamp

ULFT – Het is geen geheim meer dat jonge voetballertjes op zeer jonge leeftijd door de BVO's, de Betaald Voetbalorganisaties, worden gescout. Op zoek naar talenten, die vanaf 7 of 8 jaar met kop en schouders boven de rest uitsteken. Iedere voetbalclub loopt achter de meest talentvolle spelers aan. Op dat moment zijn er nog geen aanwijzingen, dat deze speler ook de top gaat halen. Het is een ijkpunt van dat moment, meer niet. Er zal steeds naar de ontwikkeling van het talent moeten worden gekeken. Het talent moet kritisch worden gevolgd, waarbij de lat hoog moet liggen. Bij drie families in Ulft viel afgelopen week 'n brief van De Graafschap op de deurmat met de uitnodiging om bij de jeugdopleiding van de kersverse eredivisieclub te komen voetballen.

Jur Banning is met zeven jaar de jongste voetballer van SDOUC, die door de jeugdopleiding van de Graafschap is uitgenodigd om volgend seizoen uit te komen voor de Superboeren. "Mijn mama had al een telefoontje van De Graafschap gehad en de volgende dag kwam een brief binnen, waarin stond dat ik bij De Graafschap mocht gaan voetballen", vertelt de dolgelukkige Jur Banning, die bij de 'kleuters' (de jongste voetballers bij SDOUC; red.) op vierjarige leeftijd is gaan voetballen. Jur speelt het liefst als aanvaller. "In de spits", vult hij aan en noemt Messi als zijn voorbeeld.

Ook de tweeling Jur en Tieme Wolters zijn uitverkozen om voor de jeugdopleiding van De Graafschap uit te komen. Jur is acht jaar en speelt samen met zijn broer Tieme in het team JO9-1 en kreeg het grote nieuws te horen toen hij thuiskwam van het voetbal. "Toen ik binnenkwam, zei mijn moeder: 'kijk een brief', deze is van De Graafschap. Je mag daar gaan voetballen", vertelt Jur Wolters, die in groep 4A zit van de Mariaschool, samen met zijn broer Tieme en Jur Banning. "We hebben samen op school verteld van de brief van De Graafschap." Jur heeft als voorkeur op het middenveld te spelen en heeft een specifieke eigenschap. "Ik ben vaak wel sterk in duels." Tieme Wolters vindt het wel spannend dat hij bij De Graafschap mag voetballen en trainde met broer Jur sinds vorig jaar september mee bij de Steunpunt-trainingen. "Ik ken daar al Hugo, Simon en Ties, die gaan ook bij ons spelen. Ik vind het wel jammer dat ik bij SDOUC wegga, maar ik vind het ook wel leuk om bij De Graafschap te zijn. Dan kan ik sneller profvoetballer worden", is het antwoord van Tieme, die zoals hij vertelt tweebenig is. "Linksbuiten, vind ik het fijnste, dan kan ik de bal links bovenin er zo indraaien." De familie Wolters is vaste supporter op De Vijverberg. "We gaan dan vaak met m'n vader en moeder (Michiel en Anke, red. JvdK) en met Sten, Jur en oma en we zitten in vak 32", aldus Tieme, die net als zijn broer Jur ook door Vitesse werd gescout.

De jeugdafdeling van SDOUC beschikt ook over een talentvolle keeper, die trots is dat hij een uitnodiging van De Graafschap heeft mogen ontvangen. Zijn sterke punten als keeper weet de 16-jarige Lars Molenaar goed te omschrijven. "Ik zorg ervoor dat de verdediging goed staat, door veel te coachen en ik vind zelf dat ik sterk ben bij de één tegen één situaties. Je moet niet te snel op de grond gaan liggen", vertelt Lars Molenaar, die uitkomt voor het team JO17-1 en havo studeert aan het Isala Almende College. De talentvolle keeper volgde al vanaf zijn zevende extra keeperstrainingen bij de Gelderse Keeperschool van Edwin Susebeek. "Ik train daar nu op de woensdagavonden, in de Topklasse."

SDOUC is supertrots, dat deze vier jongens vanuit haar eigen jeugd deze mooie overstap gaan maken naar De Graafschap, waar Iwan Geurts Hoofd Jeugdscouting is. "Elk weekend gaan er achttien scouts op pad en zij zien gemiddeld twee wedstrijden op 'n dag. Gemiddeld worden per lichting twee á drie spelers gevraagd om bij ons te voetballen. Bij de lichting O9 en O10 is dat meer, in verband met de nieuwe teams die we formeren", aldus Iwan Geurts, die alweer elf jaar werkzaam is bij De Graafschap, waarvan vier jaar als Hoofdjeugdscout. "We staan er als jeugdopleiding goed voor qua talenten en zien dat de steunpunttrainingen in de regio een groot succes zijn, waar de allerjongsten talenten minimaal acht trainingen krijgen, omdat wij vinden dat kinderen op deze leeftijd langer de tijd moeten krijgen om zich veilig en vertrouwd te voelen. Het kind staat bij ons centraal."


 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant