Keyboard-speler Wim ten Have (links) bereidt zich voor op het concert met ondersteuning van muzikant Johan Scholl (rechts). Foto: PR
Keyboard-speler Wim ten Have (links) bereidt zich voor op het concert met ondersteuning van muzikant Johan Scholl (rechts). Foto: PR

Excelsior Silvolde knoopt muzikaal talent

Algemeen

SILVOLDE- Tachtig jaar oud en nog volop actief middenin de Silvoldse samenleving. Dat is wat de fanfare Excelsior uit Silvolde bijzonder maakt. De muziekvereniging heeft in het verleden al menig spraakmakend evenement georganiseerd en aan die lange rij wordt op zaterdag 23 juni weer een nieuw evenement toegevoegd. Die dag krijgen muzikanten met een beperking een podium aangeboden om te schitteren tijdens de 'Excelsior knoopt' muziekavond.

Door Walter Hobelman

"Als vereniging doen we er alles aan om muziek voor iedereen toegankelijk te maken. Jong en oud kan muziek maken en als je onverhoopt met een beperking te maken hebt wil dat niet zeggen dat je niets kan doen met je muzikale talenten", legt voorzitter Wim Lammers uit. Het idee voor dit evenement bestond al lange tijd. Maar sommige ideeën moeten eerst goed rijpen. "We vinden het belangrijk om onze solisten te laten schitteren in hoe ze zijn en wat ze graag doen. Het moet voor hen een onvergetelijke avond worden, de rol van de vereniging beperkt zich tot het muzikaal begeleiden van de verschillende artiesten", aldus de voorzitter.
De vereniging heeft in de hele regio allerlei instellingen en organisaties aangeschreven die op de één of andere wijze werken met mensen met een beperking. "Daaruit hebben zich zeven artiesten gemeld of zijn voorgedragen. En het aanbod is behoorlijk gevarieerd", weet de voorzitter te vertellen. Al een aantal weken wordt er gerepeteerd met de solisten van 'Excelsior knoopt' en het is verrassend wat deze enthousiaste muzikanten te bieden hebben. "We hebben iemand die euphonium speelt, een zangeres, een hoornist, een accordeonist, een slagwerker, een keyboard speler en iemand die de djembé bespeelt. En allemaal krijgen ze hun 'minutes of fame', begeleid door de fanfare."
'Excelsior knoopt' wordt een gezellige en ontspannen avond waarin muziekplezier voorop staat. "Het is geen serieuze concertavond of zo, het gaat er ons vooral om te laten horen en zien dat bijna iedereen plezier kan beleven door muziek te maken."
"Zo hoort de samenleving ook te zijn. Het moet zo zijn dat iedereen daarin zijn of haar eigen plekje mag innemen en dat we niemand naar de zijlijn schuiven. Met dit evenement willen wij laten zien hoe wij die inclusieve samenleving muzikaal willen invullen", vertelt de bevlogen voorzitter.
Bij de repetities valt het de leden van de vereniging op hoe onbevangen de solisten zijn. "Het is verbazend hoeveel lef sommigen hebben. Podiumvrees lijkt voor hen een onbekend begrip, dar kunnen wij misschien nog wel wat van leren", concludeert Lammers. "Het is wel uitdagend om alles goed op elkaar af te stemmen en het vraagt de nodige flexibiliteit van de muzikanten. Dat maakt het af en toe wel spannend, maar het hoeft die avond ook niet allemaal perfect te gaan. Plezier in het samen muziek maken staat voorop."

Excelsior Knoopt vindt plaats op 23 juni om 20.00 uur in Ons Pakhuus in Silvolde. De entree is gratis en wie wil mag een vrije gift geven om bij te dragen in de onkosten van de avond.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant