De eikenprocessierupsen met de brandharen. Foto: Burry van den Brink
De eikenprocessierupsen met de brandharen. Foto: Burry van den Brink

Eikenprocessierups houdt gemoederen bezig

Algemeen

REGIO - Het mooie warme weer van de afgelopen weken heeft behalve mooie kanten ook een minder prettige keerzijde. De eikenprocessierups gedijt meer dan goed en zorgt op veel plaatsen in de regio voor overlast. Zoveel overlast zelfs, dat de bestrijders van deze rups het aantal meldingen op dit moment niet tijdig kunnen verwerken en voor grote uitdagingen worden geplaatst. Want niet elke melding kan snel en adequaat afgehandeld worden.

Door Walter Hobelman

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel de gehele Achterhoek kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen gaan 's nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel, vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.
"Wij kunnen niet meer dan ons best doen om de nesten van de processierups zo snel mogelijk te verwijderen, maar de capaciteit in de markt is beperkt. De verschillende gemeenten in de Achterhoek waarvoor wij de rups bestrijden geven een prioritering aan de meldingen en die volgen wij op", vertelt Marvin Hendriks van het bedrijf Wolterinck. "Wij begrijpen heel goed dat iedereen zo snel mogelijk geholpen wil worden om de rupsen te verwijderen, maar wij kunnen geen ijzer met handen breken."
Een belronde langs verschillende gemeentehuizen levert overal hetzelfde antwoord op. "Het aantal meldingen dat binnenkomt is onvoorstelbaar hoog geweest de afgelopen weken. Het wordt nu iets minder", wordt regelmatig verteld. "Dat komt waarschijnlijk omdat we inmiddels alle plaatsen wel in beeld hebben en omdat het iets minder warm is geworden", is de algemene reactie. In gemeente Montferland gaat het over "in totaal circa 80 meldingen", in Doetinchem zijn dat er 150 tot 200 per dag geweest en in Oude IJsselstreek heeft men het over "ongeveer 170 meldingen tot op dit moment (woensdag 13 juni, WH)."


Het verwijderen van de nesten door professionals. Foto: PR


In alle gemeenten wordt gewerkt met een prioriteitenlijst van plaatsen waar de overlast het eerst wordt aangepakt. "De omgeving van scholen staat bovenaan, gevolgd door speeltuinen, sportvelden en zorgcentra. Ook evenemententerreinen krijgen voorrang." Het gevolg daarvan is dat meldingen van particulieren soms wat later in behandeling worden genomen. In gemeente Oude IJsselstreek wordt wel elke binnenkomende melding zo snel mogelijk bezocht door de wijkbeheerder om te zien hoe de situatie ter plaatse is. Vervolgens gaat de melding dan naar Wolterinck die vervolgens aan de hand van de aangeboden prioriteitenlijst de rupsen verwijdert. "Het heeft absoluut geen zin om zelf rechtstreeks contact te zoeken met Wolterinck", benadrukken alle gemeenten. "Dit bedrijf verdient een groot compliment voor hun inzet en werk. Het is fysiek zwaar werk, in beschermende kleding en moet gedaan worden met zomerse temperaturen."
Het gaat nog wel een tijdje duren voordat alle meldingen zijn afgewerkt "Wij doen onze uiterste best", aldus Hendriks.
De gemeenten adviseren om het verwijderen van de rupsen niet zelf te gaan doen. 'Via social media kanalen worden diverse manieren gedeeld, maar die zijn allemaal niet zonder risico's', luidt de eendrachtige waarschuwing.

Bomen zijn gemerkt met linten en waarschuwingen. Foto: Burry van den Brink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant