Zwerfafvalbrigade Gaanderen, met links wethouder Rens Steintjes. Foto:  Gerard Mühlradt Fotografie
Zwerfafvalbrigade Gaanderen, met links wethouder Rens Steintjes. Foto: Gerard Mühlradt Fotografie

'We lopen van blikje, naar flesje naar papiertje'

Zwerfafval-brigade gaat iedere maand samen op pad

Door Joyce de Schepper

GAANDEREN - "Blikjes, flesjes, verpakkingen. We komen van alles tegen op straat en in de bermen", aldus Fred Pleyte, contactpersoon Zwerfafvalbrigade Gaanderen. Vrijdag 29 juni werd de officiële aftrap voor de brigade gegeven door wethouder Rens Steintjes. In bijzijn van vertegenwoordigers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Buha, de Dorpsraad en negen vrijwilligers.

De vrijwilligers van de Zwerfafvalbrigade, herkenbaar aan hun gele hesje, gingen meteen aan de slag in het centrum van Gaanderen. "Het gaat niet alleen om afval dat opvalt. Kijk, hier liggen peuken, zelfs naast de afvalbakken. Peuken lijken wellicht onschuldig, maar zijn zeer schadelijk en moeilijk afbreekbaar", vertelt Pleyte. "Het is een giftige maaltijd voor vogels, bovendien lossen de giftige grondstoffen en nicotine op als ze in contact komen met water en dat is schadelijk voor de bodem. In België kan het weggooien van een peuk op de openbare weg je trouwens een boete van 50 tot 100 euro opleveren. Wie weet, volgt Nederland dat voorbeeld nog eens." De afvalzakken zijn snel gevuld, waaronder wellicht het restant van een feestje; kleurrijke ballonnen die achter het treinstation van Gaanderen op straat zwerven.

Verslavend
De vrijwilligers spreken af dat ze iedere maand een middag samen op pad gaan. "Want, als je als groep opereert, geef je een signaal af." Daarnaast kunnen vrijwilligers onderling afspreken of kan ieder voor zich op ieder moment op pad gaan. "Als je er eenmaal mee begint, werkt het verslavend", zo is de ervaring van een vrijwilliger. "Je loopt van blikje, naar flesje naar papiertje. Je krijgt er steeds meer oog voor." Derk Huizinga van Landschapsbeheer Gelderland waarschuwt om steeds veilig te werk te gaan. "Bij het verzamelen van afval ligt de focus vooral op de grond. Het gevaar loert om ook 'even' de overkant van de weg mee te nemen. Kijk uit, steek nooit in een impuls de weg over." Als geheugensteuntje kregen de deelnemers een kaart met veiligheidstips mee.

Wie ook op pad met de Zwerfafvalbrigade of wilt meer informatie? Bel dan met Fred Pleyte, tel. 06-51438555.

Meer berichten