Muzikanten zingen liedjes in de streektaal van de Achterhoek en West-Münsterland. Foto: PR
Muzikanten zingen liedjes in de streektaal van de Achterhoek en West-Münsterland. Foto: PR

Grenze(n)loos Plat(t): dialectfestival ter afsluiting van Erfgoedfestival

Algemeen

'Een festival voor heel de familie'

Door Barbara Pavinati

LIEVELDE - 'Grenze(n)loos Plat(t) is een dialectfestival in streektaal van het grensgebied van de Achterhoek, Westmünsterland en het meer noorderlijk Nedersakisch taalgebied. Het is op 22 juli In Lievelde bij Erve Kots en wordt om 11.15 uur officieel geopend door Annette Bronsvoort, burgemeester van Oost Gelre.

Bezoekers kunnen er genieten van muziek, literatuur, poëzie, theater en toneel in de streektaal. Het festival is de afsluiting van het Erfgoedfestival en geschikt voor heel de familie. Diana Abbink, voorzitter Dialectkring Achterhook en Liemers en lid van Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland: "Het festival is een oude wens van de dialectkring die in vervulling gaat. We hopen ermee een andere groep te bereiken dan normaal. Op school leerde je dat je 'netjes' moet praten, maar waarom zou dialect niet netjes zijn? Het is de taal van de mensen. Waarom zullen we het 'weggooien', dat doen we met monumenten toch ook niet? Het hoort bij ons. Het mag een taal zijn zoals elke andere taal. Het plat is de verbindende factor tussen Nederland en Duitsland."

Voor heel de familie
Het Erfgoedfestival Over Grenzen loopt tot en met 22 juli in Gelderland, in delen van Limburg en in Noordrijn-Westfalen (D). Deze gebieden vormden ooit samen het hertogdom Gelre. Het dialectfestival Grenze(n)loos Plat(t) is een passende afsluiting voor dit grensoverschrijdende festival. Gelderland grenst aan zes provincies én aan Duitsland en heeft daardoor veel taalgrenzen. Abbink: "Het is een festival voor heel de familie met een speciaal theaterprogramma voor kinderen. Zij vinden het vaak heel leuk om woorden in het dialect te horen."

Bekende namen
Het festival kent zeven podia. Op het hoofdpodium spelen bands. De muziekoptredens variëren van blaasmuziek tot rock en van luisterliedjes tot country-blues met alle teksten in het Nedersaksisch. Alles is goed op elkaar afgestemd. ook om te voorkomen dat het ene optreden het andere verstoort. Bij mooi weer vindt alles buiten plaats en bij slecht weer binnen. Erve Kots heeft voldoende zalen om ook binnen zeven podia te herbergen en een sfeervol festival te bieden. Er zijn Duitse en Nederlandse artiesten. Bekende namen die deelnemen zijn: Jan Ottink Band, Boh Foi Toch, Jack Weijkamp, Georg Bühren en Helmut Debus.

Grenzen
In de naam van het festival zijn de Nederlandse en Duitse spelling met elkaar verweven. Het grenz(e)loos verwijst ook naar de grenzeloze mogelijkheden van streektaal, want zij kent heel veel varianten. Toch verstaat men elkaar altijd. Ook over de grens. Daarmee sluit het mooi aan bij het thema van het Erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland'. Abbink: "Lange tijd moesten Nederlanders niets van Duitsland hebben. De jongere generatie heeft minder vooroordelen. Als een grens wegvalt wordt je wereld veel groter en heb je meer mogelijkheden." Climmy Hanssen, communicatiemanager van het Erfgoedfestival zegt over grenzen:" "Grenzen zijn een heel complex thema. Een landsgrens kan een hele andere grens zijn dan een taalgrens of een politieke grens. Toch werken taal en cultuur heel verbindend tussen mensen aan twee kanten van een landsgrens. Dat vind je in het dialectfestival heel mooi terug."

Verbindende voorbereiding
"Naast Dialectkring Achterhook en Liemers en Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek Westmünsterland, hebben ook Kult Vreden, Kulturkreis Schloss Raesfeld, Kreisheimatpflege Borken en de organisatie van concertreeks 'Trompetenbaum und Geigenfeige' samengewerkt in de voorbereidingen aan dit festival. Deze voorbereidingen waren erg verbindend," vertelt Diana Abbink tot slot.

Het festival begint op zondag 22 juli om 10.30 uur. De entree voor kinderen tot en met 12 jaar is gratis, voor de jeugd tot en met 18 jaar vijf euro en voor volwassenen tien euro.

Het festivalterrein van Erve Kots biedt voldoende plek voor alle zeven podia. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant