De eerste schop ging maandag 9 juli de grond in. Foto: PR
De eerste schop ging maandag 9 juli de grond in. Foto: PR

Aanleg glasvezel in buitengebied Achterhoek Zuid gestart

Algemeen

ACHTERHOEK - Maandagochtend gaven wethouder Ria Ankersmit van Oude IJsselstreek, wethouder Ingrid Lambregts van Doetinchem en Piet Grootenboer, directeur van Glasvezel buitenaf, het startsein voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Achterhoek Zuid. Bijna 70 procent van de huishoudens en bedrijven in het buitengebied koos voor glasvezel. De belangstelling voor glasvezel in het buitengebied is dan ook enorm.

Om te kunnen starten met de aanleg van glasvezel in Achterhoek Zuid, was de stem van minimaal 50 procent van de inwoners en bedrijven in het buitengebied nodig. In februari dit jaar werd bekend dat dat percentage ruimschoots is behaald. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf: "Dat we kunnen starten met de aanleg in Achterhoek Zuid, hebben we voor een groot deel te danken aan de inzet van de ambassadeurs. Ook de gemeenten hebben zich meer dan honderd procent ingezet. Vandaag is dan ook een mooi moment om samen met de ambassadeurs en gemeenten stil te staan bij het project en gezamenlijk het startsein te geven."
Wethouder Ingrid Lambregts: "Wonen, werken en bereikbaarheid vinden we belangrijk in de Achterhoek. Digitale bereikbaarheid voor de inwoners die buitenaf wonen, hoort hier zeker bij. Daarom hebben we ons als Achterhoekse gemeenten vanaf het begin ingezet voor de aanleg van glasvezel. Maar zonder de inwoners, ondernemers en ambassadeurs in het buitengebied, was het natuurlijk niet gelukt. Vanaf het begin is het een mooie samenwerking en dat de schop in de grond gaat, is een mooi en succesvol moment om dit te vieren."
Wethouder Ria Ankersmit van Oude IJsselstreek vult aan: "Glasvezel in het buitengebied is enorm belangrijk. Het is dan ook heel mooi nieuws voor inwoners en bedrijven dat er vandaag een start is gemaakt met de aanleg. Mijn voorganger Henk Hengeveld heeft in het voortraject enorm veel werk verricht. Ook de ruim tachtig ambassadeurs in Oude IJsselstreek en ruim 170 ambassadeurs in de hele Achterhoek hebben zich fantastisch ingezet; ze gingen langs deuren, hebben bewonersavonden georganiseerd en bleven altijd enthousiast. Mede dankzij hun inspanningen, heeft maar liefst 70 procent van de inwoners en ondernemers in het buitengebied zich aangemeld en wordt er nu glasvezel aangelegd."
Aannemer BAM verzorgt de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Achterhoek Zuid. In totaal wordt er ruim 750 km gegraven en wordt er 58.000 kilometer glasvezel aangelegd. Naar verwachting is in het najaar van 2019 het buitengebied van Achterhoek Zuid voorzien van glasvezel.
Meer informatie is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant