Afbeelding

'Trots zijn op wat er is'

Algemeen

Met de komst van drie nieuwe wethouders zijn de 'portefeuilles' opnieuw ingedeeld. Vier van de vijf wethouders zijn onder andere als 'gebiedswethouder' verantwoordelijk voor een deel van de dorpen, kernen en stad in gemeente Oude IJsselstreek. De komende weken stellen we alle wethouders aan u voor, samen met de gebiedsmakelaar die in datzelfde werkgebied actief is.
We beginnen met wethouder Ben Hiddinga en gebiedsmakelaar Sonja Vink.
Ben Hiddinga heeft Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting, Omgevingswet en omgevingsvisie, Grondzaken en Financiën in zijn portefeuille en is gebiedswethouder voor Terborg en Silvolde. Sonja Vink is als gebiedsmakelaar actief in Terborg, Silvolde en Etten.

__________________________________________________________________________


SILVOLDE - De locatie voor onze ontmoeting is bewust gekozen door de wethouder. "De Paasberglaan verbindt Terborg en Silvolde als het ware met elkaar. Je ziet hier de verbinding tussen bijvoorbeeld jongeren (het Isala College ligt om de hoek) en ouderen (woonzorgcentrum De Schuylenburgh). Maar ook tussen natuur en sport. En op het terras van grand café Tobenbroek bij De Schuylenburgh is de koffie ook nog eens van goede kwaliteit", aldus Hiddinga (54 jaar en woonachtig in Heelweg).

Als gebiedswethouder gaat Hiddinga aan de slag in twee verschillende kernen. Enerzijds de stad Terborg en aan de andere kant het dorp Silvolde. "Ik zie dat niet als twee uitersten, eerder als een mooi dorp en een mooi stadje elk met hun eigen problematiek en kansen."
Als voorbeeld van 'de problematiek' noemt Hiddinga het centrum van Silvolde. "Dat is anderhalf jaar terug volledig op de schop gegaan, mede dankzij enthousiaste en betrokken inwoners. Maar nu het klaar is, lijkt het er op dat het vuurtje nog maar een beetje smeult. De ideeën van destijds zie ik nog niet met regelmaat terug en daar ligt wel een uitdaging voor mij en de inwoners. Hoe laten we het hart van Silvolde weer kloppen?", aldus de wethouder.
Kijkend naar Terborg noemt Hiddinga de winkelstraat die op dit moment een heel andere aanblik heeft dan een aantal jaren terug. "Daar zijn we mee bezig zoals je weet. Donderdag 12 juli ligt het gewijzigde bestemmingsplan voor het centrum ter inzage bij Van der Eem en kan iedereen zich informeren over de plannen die er zijn. Ik hoop dat het de aanzet wordt tot een verbeterde winkelstraat met een prettiger aanblik en beter winkel aanbod."
Gebiedsmakelaar Sonja Vink herkent de punten die Hiddinga noemt. "Zowel Silvolde als Terborg zijn mooie kernen met goede inwoners. De positieve kanten zijn er natuurlijk ook. Kijk naar de manier waarop in Silvolde de jongeren zijn gezien en gehoord en nu onder leiding van Benny Vonk en zijn vrijwilligers hun eigen plek hebben gevonden. En de manier waarop in Terborg wordt gewerkt aan talrijke mooie plannen voor het feestjaar 2019."
Vink is al een tijdje als gebiedsmakelaar actief en is in feite het eerste aanspreekpunt, de vaste contact persoon en het gezicht van de gemeente voor de (groepen) inwoners van Silvolde, Terborg en Etten. "Verbindingen leggen en onderhouden, de samenwerking zoeken en inwoners enthousiasmeren om zelf met nieuwe initiatieven te komen. Dat zie ik als mijn belangrijkste taken."
Voor de gebiedswethouder is dat bijna hetzelfde. "Het verschil is dat ik als wethouder meer en sneller richting kan geven aan bepaalde zaken. De gebiedsmakelaar moet altijd eerst ruggespraak houden en heeft een meer signalerende functie."
Zoals bekend is de gemeente actief bezig om meer inwoners te betrekken bij allerlei plannen en initiatieven. "Sterker nog, iedereen die iets wil kan bij ons aankloppen. Samen gaan we dan uitzoeken hoe en wat er mogelijk is."
Uiteindelijk is het doel van beiden dat de inwoners van de kernen trots zijn op hun woon- en leefomgeving. "Er is al zoveel om trots op te zijn maar er kan nog veel meer. De afstand tussen inwoner en overheid moet verkleind worden. Het is niet 'zij' tegen 'wij'. De samenleving is van ons allemaal en we zijn er met elkaar voor verantwoordelijk", aldus Hiddinga. "Kijk naar de prachtige omgeving, de verbinding met de IJssel en de mooie gebieden rondom Silvolde en Terborg. Er is genoeg om trots op te zijn."
Op de vraag wat het tweetal de komende vier jaar wil bereiken klinkt het als uit één mond: "Waar mogelijk rotte kiezen in het straatbeeld aanpakken en zorgen voor goede 'visitekaartjes' die de aandacht trekken van bezoekers en inwoners."
Inwoners uit Silvolde, Terborg en Etten kunnen voor vragen en opmerkingen contact zoeken met gebiedsmakelaar Sonja Vink door te bellen: 0315 – 292 340

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant