Megchelen loopt uit voor vice-wereldkampioen Kroatië

Algemeen

MEGCHELEN – Geleidelijk aan is het initiatief van een vriendengroep om tijdens het wereldkampioenschap voetbal underdog Kroatië te steunen een ware mediahype geworden. Zondagmiddag zagen in een stampvol Café Restaurant Jan Ter Voert zowel massaal toegestroomde regionale persmensen als Achterhoekse supporters het Kroatische elftal de WK-finale verliezen van Frankrijk.

Door Reinier Kroesen

Oranje was er deze keer niet bij natuurlijk. Maar om toch enigszins spanning op te bouwen tijdens het WK in Rusland bedacht een aantal bevriende jongens uit Megchelen samen geld in te zetten in een voetbaltoto. Besloten werd voor de niet waarschijnlijke kampioenskandidaat Kroatië te gaan. Dat zou in het geval van succes goed rendement opleveren. En, doorslaggevend was het feit dat dit land veel wedstrijden in de avonduren zou spelen. Ideaal voor de vriendenclub die dan mooi de tijd hadden om gezamenlijk bij Ter Voert te kijken. Een perfecte keus bleek al snel: Kroatië steeg boven zichzelf uit, Modric werd zelfs verkozen tot beste speler van het WK. Ze moesten in zijn geboortedorp Zadar eens weten wat zijn team 1500 kilometer verderop teweegbracht. De spanning liep tijdens de poulefase al rap op bij de vrienden. Via Marktplaats werden van een Kroatische vrouw uit Rotterdam shirtjes gekocht. Die vroeg zich af wat er hier toch aan de hand was. Aangezien er in de havenstad geen kroeg was waar Kroaten samen WK keken besloot ze naar Megchelen af te reizen en de handel zelf af te leveren. Zodoende keek ze samen met haar partner de wedstrijd van haar thuisland tegen Denemarken op Achterhoekse bodem bij Ter Voert. Hun hele kofferbak verkochten ze leeg, zelfs het shirtje dat de man droeg mocht hij uittrekken. Om klokslag 17.00 uur begon 15 juli de finale, ook voor de supporters bij Ter Voert. Door alle media-aandacht maakten ook Erik Hopmans en Rosemieke de Hair hun opwachting. Het jonge stel komt uit het westen van het land en is de nieuwe eigenaar van theetuin Vita Verde. Een mooie gelegenheid om met het dorp en de bevolking kennis te maken en hun favoriete vakantieland te steunen vertelden ze.
Al snel volgde zondagmiddag de eerste teleurstelling door de eigen goal van de Kroaten, maar even later werd massaal opgesprongen van de barkrukken voor de gelijkmaker. In de loop van de eerste helft meldde de commentator dat het bliksemde boven het stadion in Moskou. Ook de gezichten in Megchelen stonden even later op onweer toen Frankrijk opnieuw de voorsprong pakte. Bij 3-1 dropen enkelen teleurgesteld af naar het zonovergoten terras buiten. In de tachtigste minuut, het was inmiddels 4-2, signaleerde de verslaggever opnieuw hemels gedonder boven het Loezjniki stadion. Nu echter betrokken de gezichten niet meer, in Megchelen wist men inmiddels ook wel dat ze niet met de platte kar het dorp door hoefden. Niemand bedacht zich snel om te schakelen en de aandacht te richten op die andere finale: op Wimbledon lukte het de Kroatische tennisser Novak Djokovic wél de titel binnen te halen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant