Gebiedswethouder Janine Kock en gebiedsmakelaar Arnold Spijkers bij het Hofshuus. Foto: Walter Hobelman
Gebiedswethouder Janine Kock en gebiedsmakelaar Arnold Spijkers bij het Hofshuus. Foto: Walter Hobelman

'Iedereen wil bij leuke dingen horen en betrokken zijn'

Algemeen

Met de komst van drie nieuwe wethouders zijn de 'portefeuilles' opnieuw ingedeeld. Vier van de vijf wethouders zijn onder andere als 'gebiedswethouder' verantwoordelijk voor een deel van de dorpen, kernen en stad in gemeente Oude IJsselstreek. De komende weken stellen we alle wethouders aan u voor, samen met de gebiedsmakelaar die in datzelfde werkgebied actief is.
Deze week een gesprek met wethouder Janine Kock en gebiedsmakelaar Arnold Spijkers.
Janine Kock heeft Duurzaamheid, circulair, milieu en afval, Kunst en cultuur, Recreatie en toerisme in haar portefeuille en is gebiedswethouder voor Varsseveld, Westendorp en Heelweg. Arnold Spijkers is als gebiedsmakelaar actief in Heelweg, Sinderen, Varsseveld, Westendorp en omgeving.




VARSSEVELD - Het gesprek met wethouder Janine Kock (45 en woonachtig in Gendringen) en gebiedsmakelaar Arnold Spijkers (59 en woonachtig in Varsseveld) kent maar weinig stille momenten. Logisch, want het zijn twee bevlogen en gedreven mensen die niets liever willen dan praten over en werken aan een leefbare en prettige samenleving voor iedereen. "Iedereen wil prettig wonen", meent wethouder Kock. "En ik vind het geweldig daar naar vermogen een bijdrage aan te kunnen leveren." Dat zij daar de steun van gebiedsmakelaar Spijkers bij heeft, vindt ze wel erg prettig.

Door Walter Hobelman

Het kan snel gaan als je je in wil zetten voor de lokale politiek. Janine Kock deed mee aan de cursus 'politiek actief', sloot zich aan bij het CDA en kwam -onverwacht- na de verkiezingen in het college terecht. "Zo kan het gaan. Ik was overdonderd, moet nog wennen aan mijn nieuwe functie maar heb er wel heel veel zin in om mijn werk naar behoren uit te voeren."
Kock was al geruime tijd actief op allerlei manieren in de Gendringse samenleving en daarbuiten. "Stil zitten daar houd ik niet van, ik hou van reuring en gezelligheid." Ze vindt daarin een goede medestander in Arnold Spijkers, die als gebiedsmakelaar het eerste aanspreekpunt is voor inwoners uit Varsseveld, Heelweg, Westendorp, Sinderen en omgeving. "Als er wat is mag men altijd bellen, ook in het weekend", aldus Spijkers.
Als gebiedsmakelaar is hij vooral bezig met het maken van verbindingen in de verschillende dorpskernen. "Mensen weten ons te vinden", vertelt Spijkers. "Dat mag altijd meer en vaker, maar over het algemeen gaat dat al heel goed."
Voor wethouder Kock is het geen bezwaar dat ze niet in een van de kernen woont waar ze verantwoordelijk voor is. "Het kan juist een pluspunt zijn. Nu kan ik met gepaste afstand mijn werk in dit gebied doen. En het geeft mij de kans om de hele gemeente te leren kennen en niet te blijven hangen in dat wat vertrouwd is. Dat is ook goed omdat mijn andere wethouderstaken gemeentebreed zijn."

De eerste kennismaking met 'haar' gebied heeft inmiddels plaatsgevonden. "Het volksfeest in Heelweg was de primeur", vertelt Kock, die erg genoten heeft van de saamhorigheid die ze daar aantrof. "Heelweg is een hechte gemeenschap waar heel veel gebeurt en waar veel mensen een actieve rol spelen om de samenleving leefbaar te houden. Dat boeit mij wel", aldus Kock. Ze heeft er alle vertrouwen in dat de verstandhouding over en weer snel groeit. "En dat geldt ook voor de andere kernen. Overal wonen mensen die als vrijwilliger waardevol werk doen."
Volgens de gebiedsmakelaar zijn die vrijwilligers van groot belang voor de toekomst. "En ik durf te zeggen dat dat wel goed gaat komen. Natuurlijk zien we dat er een moment in het leven is dat men minder tijd heeft voor vrijwilligerswerk, maar als ik zie hoeveel jongeren er nu actief zijn, dan kan het niet anders dan dat dat ook in de toekomst zo blijft."
De komende jaren hoopt het tweetal dat er stappen gezet worden om de leegstand in Varsseveld tegen te gaan en passende woonruimte wordt gecreƫerd. Verder verwachten zowel de wethouder als de gebiedsmakelaar dat Westendorp en Heelweg doorgaan op de ingeslagen weg. "De buurthuizen ter plaatse worden steeds beter benut en de onderlinge saamhorigheid groeit. Dat kan alleen maar beter worden. Als iedereen een steentje bij blijft dragen komt men heel ver. En wie wil er nou niet bij leuke dingen horen en betrokken zijn?", vraagt het duo zich af.
Gebiedsmakelaar Arnold Spijkers is bereikbaar via 06-20018477. "Bij wijze van spreken vierentwintig uur per dag", benadrukt Spijkers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant