De Zomerschool is dinsdagochtend van start gegaan. Foto: Walter Hobelman
De Zomerschool is dinsdagochtend van start gegaan. Foto: Walter Hobelman

In de vakantie naar de zomerschool

Algemeen

In de vakantie naar de zomerschool 

ULFT - Voor het derde jaar op rij wordt in de komende weken de 'zomerschool' gehouden in Ulft. De zomerschool is bedoeld voor kinderen van nieuwkomers en statushouders in de leeftijd van 6 tot 18 jaar. Drie dagen per week, van 09.00 tot 12.00 uur volgen de leerlingen taallessen, gekoppeld aan activiteiten voor de kinderen. De zomerschool heeft als doel om taalterugval tijdens de zomervakantieperiode te voorkomen. Dinsdagmorgen 17 juli is de school geopend.

Door Walter Hobelman

Echt vervelend lijken de kinderen het niet te vinden als ze voor de eerste keer worden ontvangen in de bibliotheek in Ulft. Een deel van de kinderen komt dit jaar voor het eerst, anderen hebben al een beetje ervaring opgedaan en weten wat ze kunnen verwachten. "Waar ik het meest blij over ben is de groep onderwijsassistenten en docenten in opleiding die zich de komende weken gaan inzetten. Deze groep zit boordevol motivatie en goede ideeën. Daarmee wordt deze zomerschool weer net zo'n mooie activiteit als de voorgaande edities", aldus Bert Kissing, die samen met collega's van de gemeente de zomerschool organiseert.
De extra taallessen aan de zomerschool zijn leerzaam en leuk. "We hebben voor elke week een thema bedacht", vertelt Dominique die als leerkracht een deel van haar vrije tijd gebruikt om aan de zomerschool mee te werken. "De taallessen en activiteiten zijn gekoppeld aan het weekthema. Om het thema voor de kinderen te laten leven nodigen we mensen uit die iets over het thema kunnen vertellen of laten zien. De politie en brandweer komen bijvoorbeeld als het gaat over het onderwerp veiligheid", aldus de enthousiaste 'juf'. "En er komt iemand met een hond. In andere culturen zijn huisdieren niet zo bekend en dat hopen we op deze manier wat toegankelijker te maken." Maar er zijn ook allerlei leuke uitstapjes die zowel de taalbevordering versterken als de maatschappelijke betrokkenheid vergroten.
Ook wordt een sportdag gehouden, samen met gemeente Montferland en Bochum (Duitsland). Deze gezamenlijke sportdag is voor de deelnemers van de drie zomerscholen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Voor de jongere kinderen is er op de locatie van de zomerschool een leuk aanbod. De buurtsportcoaches van beide gemeenten en bestuurders van sportpark IJsselweide in Gendringen gaan een programma samenstellen. Deze Interregionale sportdag is op woensdag 1 augustus.
De kinderen kunnen drie dagen per week terecht in de bibliotheek en het taalhuis in Ulft. "We zijn daar erg blij mee", aldus wethouder Peter van de Wardt die de leerlingen bij de officiële opening van de school welkom heet. "Het is fijn dat we deze locaties mogen gebruiken. Mooi dat we op die manier de samenwerking steeds weer weten te vinden."
Nieuw in het programma zijn de wekelijkse 'koffie klets ochtenden' voor de ouders van de kinderen. Onder het genot van een kopje koffie of thee worden ouders geïnformeerd over de thema's van de zomerschool. Hierbij zijn sleutelpersonen aanwezig uit de doelgroep die vragen kunnen beantwoorden, zo nodig in de eigen taal. "Onze taal, zeker onze ambtelijke en formele taal, zorgt voor barrières. We streven er naar dat ook de ouders de taal goed leren maar om zaken soms helder en goed uit te leggen is communiceren in de eigen taal soms toch nog nodig", legt Kissing uit.
Op donderdag 23 augustus wordt de zomerschool feestelijk afgesloten en ontvangen alle deelnemers een certificaat uit handen van de wethouder.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant