Verbeten strijdend op de zeepkisten denderen de deelnemers van de Möllebult. Archieffoto: Henk den Brok
Verbeten strijdend op de zeepkisten denderen de deelnemers van de Möllebult. Archieffoto: Henk den Brok

Zeepkisten denderen weer van Zeddamse bult

Algemeen

ZEDDAM - Wie kent niet de idyllische torenmolen in het vredige dorp Zeddam. Vele duizenden zijn via deze molen en de Bovendorpsstraat Zeddam ingewandeld. Echter, op zaterdag 8 september is diezelfde straat even het decor van de 'nietsontziende Zeepkistenrace'. Vanaf 17.00 uur vliegen de zeepkisten van de molenbult naar beneden, aangemoedigd door een fanatiek publiek.

"Het is een heel spektakel hoor. Jaarlijks doen diverse deelnemers mee. Ze maken hun eigen zeepkist. We hebben wel een paar voorwaarden in verband met de veiligheid van de deelnemers en de bezoekers. Zo moeten deelnemers een helm dragen, moet men goed in de zeepkist kunnen zitten en moet er een rem aanwezig zijn. Vroeger vloog er nog wel eens een zeepkist door, die moest worden opgehaald bij Sydehem, het woonzorgcentrum onderin het dorp", zegt Addie Thuis voorzitter van de organiserende stichting en verantwoordelijk voor de pr.

Historie
Toen in 1955 het tienjarig bevrijdingsfeest werd gevierd, was de eerste editie van de zeepkistenrace een waar spektakelstuk. De zelf geknutselde kisten vlogen naar beneden. Aan veiligheid dacht men in die dagen niet zo. Echter, na vijf edities besloot men toch maar te stoppen. Het ging zo hard dat er links en rechts wat slachtoffers vielen. "Men had toen te weinig regels en veiligheidsvoorschriften. Soms raakte een zeepkist van het parcours. Er werd gestart bij de molen en sommige deelnemers volgen na de finish door richting Hotel Moors. Toen we dit evenement tien jaar geleden nieuw leven hebben ingeblazen, zijn er duidelijke regels opgesteld. Nu gebeuren dat soort zaken niet meer", vervolgt de voorzitter.
De organisatie in handen van Stichting Möllebult Zeddam. "Toen we tien jaar geleden weer begonnen, kwamen de zeepkisten individueel naar beneden. Maar dat bleek niet het spektakel waar de bezoekers voor kwamen. Men zag te weinig wedstrijdelement. Tegenwoordig gaan ze in koppels. Dat zie je echt de strijd. De winnaars gaan naar een aparte poule en de verliezers ook. Uiteindelijk gaan de winnaars van beide poules de strijd nog een keer aan om de grote wisselbeker aangeboden door Tapperij 2A.
Deelnemers kunnen zich een week voor de Möllebultrace opgeven via de website www.molenbult-race.nl. "Iedereen mag meedoen, we zien soms opa's met kleinkinderen. Ook komen de mooiste creaties aan de start, zo hadden we ooit een wagen die volledig van hout was, inclusief houten wielen. De eerste prijs voor de snelheid werd niet gewonnen, maar wel de beker voor de mooiste bolide."

De lokale horeca richt op deze avond speciaal een horecaplein in. Voor meer informatie: Addie Thuis, tel. 06-21883505.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant