Marleen Mijnen, Anja Steverink en Sander Kerkhoffs (vlnr) kijken naar de varkens. Foto: Walter Hobelman
Marleen Mijnen, Anja Steverink en Sander Kerkhoffs (vlnr) kijken naar de varkens. Foto: Walter Hobelman

Gastvrije boeren ontmoeten tijdens fietstocht de boer op

Algemeen

ETTEN - Kennismaken met boerenbedrijven, elk met een eigen specialisme. Genieten van de mooie natuur die kenmerkend is voor gemeente Oude IJsselstreek. En lekker gezond in beweging zijn. Dat zijn de sterke punten van 'fietstocht de boer op' die op zaterdag 4 augustus wordt gehouden.

Door Walter Hobelman

De jaarlijkse fietstocht, die wordt georganiseerd door de 'Werkgroep Landbouw presentatie Oude IJsselstreek' kent een vaste groep enthousiaste deelnemers. "Dat komt omdat we er elk jaar opnieuw in slagen om mensen kennis te laten maken interessante en bijzondere bedrijven", vertelt Anja Steverink, die samen met Marleen Mijnen, de tocht deze keer voorbereidt.
De tocht, die ongeveer 30 kilometer lang is start deze keer bij het aardappelbedrijf Westerveld aan de Keppelbroeksdijk 8 in Westendorp. Dit familiebedrijf richt zich op de teelt van consumptie- en pootaardappelen. Waar 'vader Gert' ooit begon met de teelt van aardappelen zetten zijn zonen Gert (en diens zoon Bas) en Bart het bedrijf voort. Er worden ongeveer tien verschillende rassen pootaardappelen geteeld, bestemd voor export naar verschillende landen. Daarnaast worden de consumptie-aardappelen afgezet naar Aviko in Steenderen. Tijdens de fietstocht is het bedrijf te bezichtigen, kunnen er vragen worden gesteld en is goed te zien wat er bij komt kijken om aardappels te telen. "Vanaf dit bedrijf start de tocht richting het buitengebied rond Etten om vervolgens weer op de startplaats terug te keren. Er worden daar ook pannenkoeken gebakken door vrijwilligers van een vrouwentuinclub. De opbrengst is bestemd om de onkosten van deze fietstocht te dekken", vertelt Steverink.
Onderweg komen de deelnemers bij het bedrijf van de familie Gosselink. Dit bedrijf telt 120 koeien en tachtig stuks jongvee die onderdak vinden in vier stallen. De kalveren bevinden zich in drie ruime strohokken waar ze toegang hebben tot een kalveren drink automaat. De kalveren voelen zich erg op hun gemak in deze stal. De koeien lopen in de maanden april tot en met oktober overdag buiten en worden twee keer per dag gemolken. Op de daken van de stallen liggen zonnepanelen waarmee het bedrijf voor wat betreft de energievoorziening bijna zelfvoorzienend is.
De tocht komt vervolgens bij 'Sanders Hof' in Warm. Hier is alles te zien en te beleven wat met het varkensbedrijf te maken heeft. "Bij ons lopen de varkens het hele jaar buiten. Ze mogen de beest uithangen en ze kunnen fijn met hun neus in de grond. Door de ruimte, het bijzondere 'Bonte Bentheimer' ras én door het speciale voer, krijgt het vlees een heerlijk malse en rijke smaak", vertelt Sander trots. "Het vlees verkopen we aan huis. Men kan bij ons terecht voor losse onderdelen maar ook voor mooie pakketten van kop tot staart. Alles is vacuüm verpakt en ingevroren. Daarnaast verkopen we producten van Brandt & Levie. Tijdens de fietstocht verkopen we broodjes hot dog en droge worstjes van Brandt & Levie", belooft hij.
Het derde bedrijf op de route is vleesboerderij Dieker. Hier vindt men een boerderijwinkel en een zoogkoeienbedrijf met ongeveer honderd zoogkoeien en 130 stuks jongvee. De koeien zijn van het ras Blonde d'Aquitaine en lopen in de zomermaanden op twintig hectare gewoon weiland rondom het bedrijf en verder lopen ze in natuurgebied De Pol bij de waterzuivering.
De kalveren blijven bij de moeder lopen tot een maand of zeven. Ze lopen dan ook met zijn allen samen met de stier buiten in de wei. Er is altijd de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de koeien met kalveren in de stal. Eigenaren Giel Dieker en Marinke Kuiper willen graag aan de mensen laten zien hoe zij zo diervriendelijk mogelijk met het vee omgaan. En geven de bezoekers graag een kijkje 'achter de schermen'.
"Deelnemen aan deze tocht is leuk omdat de sfeer van het boerenbedrijf beleefd kan worden. Boer zijn is een prachtig vak, dat wordt uitgevoerd door mensen met een hart voor dieren en met respect voor de natuur", vindt organisator Mijnen. De tocht kan eventueel ook per auto worden afgelegd zodat ook kleine kinderen of ouderen die fysiek niet in staat zijn om te fietsen een kijkje kunnen nemen bij de gastvrije bedrijven.
Iedereen kan gratis aan de fietstocht deelnemen maar een gift is welkom. Er kan gestart worden vanaf 10.00 tot 12.00 uur en alle bedrijven zijn tot 16.00 uur geopend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant