Opa Böhmer, Wim Böhmer, Bas Böhmer en opa Klompenhouwer (vlnr) kijken uit naar het Oranjefeest Sinderen. Foto: Walter Hobelman
Opa Böhmer, Wim Böhmer, Bas Böhmer en opa Klompenhouwer (vlnr) kijken uit naar het Oranjefeest Sinderen. Foto: Walter Hobelman

Oranjefeest Sinderen al 71 jaar verbindende factor

Algemeen

Dorpsgebeuren weer vol met vaste programma-punten

Door Walter Hobelman

SINDEREN - Het is bijzonder dat een kleine gemeenschap als Sinderen er elk jaar in slaagt een oranjefeest te organiseren waar bijna iedere inwoner deel van uitmaakt. Ongeacht kerkelijke achtergrond, afkomst of leeftijd. Het Oranjefeest Sinderen dat 29 augustus begint en tot en met 1 september duurt is een mooie mix van traditie en vooruitgang.

Dat het oranjefeest generaties met elkaar verbindt wordt onder meer duidelijk bij de familie Böhmer aan de Kapelweg. Daar zitten tijdens het interview drie generaties Böhmer aan tafel. De huidige koning Bas, zijn vader Wim (ook ooit koning geweest) en opa Böhmer (die nooit koning is geweest). Ook de andere opa van Bas, opa Klompenhouwer is aanwezig en ook hij is nooit de koning van Sinderen geweest. Wel zijn de opa's jarenlang actief geweest als bestuurslid van de oranjevereniging in verschillende functies. "Ik weet niet meer hoeveel koningen ik vervoerd heb in de loop van de jaren", aldus opa Klompenhouwer.
Beide opa's komen met talrijke verhalen over het verleden van het oranjefeest. "Nee, geen kermis, maar oranjefeest. De vereniging is opgericht in de tijd dat Wilhelmina Koningin was en zij was op 31 augustus jarig. Die datum houden wij nog steeds in ere. En het begrip 'kermis' lag decennia geleden nogal gevoelig bij vooral de verschillende kerken. Daarom is het nog steeds 'oranjefeest'. Hoe dan ook, feest is het in elk geval altijd", aldus opa Böhmer.

Uitdaging
De herinneringen vliegen bijna letterlijk over de tafel. Over de onrust die er bij elk voorstel ontstond om 'iets' aan het oranjefeest te veranderen of toe te voegen bijvoorbeeld. "Vergis je niet. Het was een grote uitdaging om als katholiek, hervormde of gereformeerde samen in één bestuur te zitten", weet opa Böhmer te vertellen. "Ik kwam 'van buitenaf' en had een katholieke achtergrond. Soms opperde ik dan een idee dat ik kende van de katholieke traditie rond kermissen en zo. Niet om te stoken, maar gewoon om nog meer inhoud aan het feest te geven. Je wilt niet weten hoe gevoelig dat soms lag. En omgekeerd natuurlijk ook. Zo hebben we in de loop van de jaren allemaal wel eens water bij de wijn moeten doen. En dat lukte ook altijd omdat iedereen voor hetzelfde doel ging, een mooi feest organiseren waar iedereen van Sinderen zich thuis bij kan voelen. En dat feest is er nu nog steeds. En daar zijn we trots op."

'Je schrikt je wezenloos als de vogel valt'

Voor koning Bas (20 jaar) is die saamhorigheid tijdens het oranjefeest het allerbelangrijkst. Bas is de jongste koning die de oranjevereniging ooit heeft gehad. "Eigenlijk heb ik vorig jaar uit gekkigheid meegedaan aan het Koningschieten. Ik had de hele week gebluft 'dat doe ik wel even'. Maar uiteindelijk heb ik me pas als nummer 102 van de in totaal 107 deelnemers ingeschreven. Ik zei tegen opa dat hij zich niet druk hoefde te maken en dat ik de vogel er wel af zou schieten. En tot mijn grote verbazing gebeurde dat ook nog." Wat Bas vooral bij is gebleven is het moment direct na het winnende schot. "Je schrikt je wezenloos dat het is gelukt en voordat je dat beseft valt iedereen letterlijk over je heen zo ongeveer." Koos Bas aanvankelijk zijn moeder als koningin, inmiddels heeft hij een jongere koningin aan zijn zijde. "Het heeft dus wel iets moois opgeleverd", concludeert hij nuchter.
Vader Wim geniet zichtbaar van zijn koningszoon. "Het is mooi dat zoiets gebeurt. Het brengt in elk geval veel mooie herinneringen naar boven. In 1988 of 1989 was ik zelf koning en dat was prachtig om mee te maken."

Toneeltraditie
Het Oranjefeest op Sinderen zit vol met vaste programmapunten. Zo wordt er traditioneel gestart op woensdagavond, met toneel. "Omdat onze plaatselijke toneelvereniging 't Buurtschap' de afgelopen tijd druk is geweest met het openluchtspel, treedt dit jaar toneelvereniging Lintelo op met 'Bruin Café Dubbel D' en op donderdagavond komt Irene van der Aart, de westerse boerin, met een voorstelling over Sinderen en omgeving", vertelt bestuurslid Monique Wijshoff van de oranjevereniging, die ook aan tafel zit.
"Vrijdagavond worden dan de koning en de jeugdkoningin thuis opgehaald en is er een gezellige feestavond met de band LinK. Zaterdag begint de dag met de optocht en daarna het koningschieten, gevolgd door de verschillende traditionele spelen zoals vogelknuppelen en de krattendans. En we sluiten die dag natuurlijk af met een geweldig feest, samen met DJ Bacchie."
De optocht is een hoogtepunt volgens alle aanwezigen. "Er doen steeds meer groepen mee. Het komt nog een keer zover dat er niemand meer aan de kant staat om te kijken omdat iedereen bij een groep betrokken is", lacht Wim Böhmer.

'Bijna geen toeschouwers want bijna iedereen doet mee aan de optocht'

Daarom is men van mening dat iedereen van buiten Sinderen van harte welkom is om de optocht te komen bekijken "en daarna nog gezellig een glaasje mee te drinken", nodigt Böhmer uit.
De kaartverkoop voor de woensdag- en donderdag start op 18 augustus. Op 20, 21 en 22 augustus kan iedereen tussen 10.00 en 22.00 uur telefonisch kaarten reserveren via 06-13667070. Gereserveerde kaarten kunnen op 28 augustus tussen 19 en 20 uur worden opgehaald bij het Buurtschapshuis 'op' Sinderen. Er moet contant betaald worden; pinnen kan niet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant