De monumentenprijs gaat dit jaar naar de St. Jorisschool in Terborg. Foto: PR
De monumentenprijs gaat dit jaar naar de St. Jorisschool in Terborg. Foto: PR

Monumentenprijs Oude IJsselstreek 2018 voor St. Jorisschool in Terborg

Algemeen

TERBORG - Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september wordt de Monumentenprijs 2018 van de drie oudheidkundige verenigingen in de gemeente Oude-IJsselstreek uitgereikt aan Wooncorporatie Wonion. De onderscheiding wordt toegekend vanwege de bijzonder knappe wijze waarop nieuwe functies in het gebouw zijn ondergebracht met behoud van de karakteristieke bouw en met harmonisch aansluitende toevoegingen.

Het gebouw dateert van 1909 en is daarmee een van de oudste authentieke schoolgebouwen in de gemeente Oude IJsselstreek. Het is gebouwd in de karakteristieke strakke en functionele stijl van schoolgebouwen in die periode door de landelijk bekende Arnhemse architect W.G. Welsing. Hij werkte opmerkelijk snel want op 17 augustus 1909 kon het nieuwe schooljaar er al beginnen. Vele duizenden Terborgse kinderen hebben er lezen en schrijven geleerd en zijn er voorbereid op het grote leven. In al die jaren is het uiterlijk van de school niet wezenlijk veranderd.

In 2010 kwam het gebouw leeg te staan door een scholenfusie met de Rietborgh, Sint Jorisschool en De Vlieger tot basisschool Dynamiek. Inmiddels stond het schoolgebouw op de monumentenlijst van de toenmalige gemeente Wisch. De redengevende beschrijving vermeldt: De in overgangsarchitectuur gebouwde school is een voor het stadje Terborg goed en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een dergelijk bouwtype en een dergelijke bouwstijl uit de jaren rond 1910.

In 2016 werd het gebouw aangekocht door Wonion die er in overleg met de gemeente Oude IJsselstreek appartementen in wilde vestigen, o.a. voor statushouders, dat wil zeggen asielzoekers met een verblijfsvergunning. Het had nogal wat voeten in de aarde, maar met behoud van zoveel mogelijk elementen van het karakteristieke interieur konden er toch tien appartementen in gebouwd worden. Het aanbrengen van balkons was een toevoeging aan het uiterlijk die erg ver ging voor een gebouw met een monumentale status, maar het was een vondst om daar in mooie schrijfletters woorden van het beroemde leesplankje op aan te brengen. Daarmee werd de historische functie van het gebouw op fraaie wijze benadrukt. Alles bij elkaar ruim voldoende reden voor het Monumentenplatform unaniem te kiezen voor de Sint Jorisschool als winnaar van de Monumentenprijs 2018 in de gemeente Oude IJsselstreek.

Op Open Monumentendag, zaterdag 8 september wordt de oorkonde met historische beschrijving uitgereikt aan de directie van Wooncorporatie Wonion. De korte plechtigheid begint om 16.30 uur en vormt tevens de afsluiting van Open Monumentendag in de gemeente. Tijdens deze dag zal het gebouw vanaf 10.00 uur beperkt toegankelijk zijn voor geïnteresseerd publiek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant