Poppendokter Carla van Vugt met de zusjes Cis en Mies  Nijhof en hun zieke pop en knuffel. Foto: Marlous Velthausz
Poppendokter Carla van Vugt met de zusjes Cis en Mies Nijhof en hun zieke pop en knuffel. Foto: Marlous Velthausz

Mechteld ten Ham-weekend

Algemeen

Cultureel historisch spektakel

Door Marlous Velthausz

's-HEERENBERG - Het jaarlijks terugkerend Mechteld ten Ham-weekend, dit jaar op 25 en 26 augustus, beschikt ook deze keer weer over vele bijzondere activiteiten. De rijke historie van de stad 's-Heerenberg en omgeving levert hiervoor genoeg inspiratie op om ieder jaar weer opnieuw een prachtig cultureel historisch spektakel ervan te maken. Door de droogte kan de traditionele locatie van het Fluisterwoud, de Plantage, niet gebruikt worden, maar is er een nieuwe Fluisterwoudroute gevonden. Het brandgevaar is op dit moment namelijk erg hoog. Daarom is er een rookverbod afgekondigd tijdens het Mechteld ten Ham-weekend, waar actief wordt op gecontroleerd, en mogen er geen activiteiten plaatsvinden met open vuur, ook niet in het centrum.

Fluisterwoud
De organisatie heeft er alles aan gedaan om de Fluisterwoudroute op zaterdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur door te kunnen laten gaan. Ze hebben nu een mooie alternatieve en sprookjesachtige route uitgezet in de oude binnenstad, op de wal, onder langs de wal en bij het kasteel. Hier komen de sprookjes weer tot leven en dansen de elfjes rond, ontmoet je de trollen, kabouters, de pratende boom en heksen en nog veel meer bijzondere bewoners. Zelfs de tokkelbaan is opgebouwd in de wei naast het kasteel, bij het ooievaarsnest. Op verschillende plaatsen kun je aan activiteiten meedoen en kunnen de kinderen zich opperbest vermaken. En niet te vergeten kom je natuurlijk ook Koning Frederik VII (Jan van Halteren) en koningin Isabella (Hermien Giesen) weer tegen tijdens de Fluisterwoudroute. Als speciale VIP is de directeur van Huis Bergh Marijke Brouwer en als mini-VIP Lena Nieling uitgenodigd de Fluisterwoudroute te lopen.

Poppendokters op de Gouden Handen Markt
Nieuw in het Mechteld ten Ham-programma zijn de poppendokters. Zaterdag, op de Gouden Handen Markt, houden twee ervaren en bekende 's-Heerenbergse dokters een poppenspreekuur. Huisarts Bart Timmers van Groepspraktijk Huisartsen Bergh en dierenarts Carla van Vught van de Dierenkliniek het Lamprei gaan samen de uitdaging aan om voor een paar uren als poppendokter door het leven te gaan. Ze hopen kinderen weer gelukkig te maken en hun zieke pop, beer of knuffel weer beter te kunnen maken. De poppendokters nodigen uit: "Heeft je lievelingspop pijn in de buik of heeft je beer zijn oor er bijna af hangen of wil je gewoon je pop even na laten kijken door de dokter? Kom dan naar het spreekuur van de poppendokters die klaar staan om je te helpen. Het kan voorkomen dat de dokter je zieke knuffel niet ter plekke kan behandelen dan krijg je een verwijskaart van de poppendokter en word je doorgestuurd naar een poppenspecialist zoals Truus Voortjes. Zij maakt samen met je een afspraak en dan wordt je knuffel een paar dagen bij haar opgenomen en vindt er een kleine operatie plaats. Zelfs de dierenambulance staat erbij in geval van nood. Je krijgt bij het bezoek aan de poppendokters de juiste pilletjes mee voor je zieke knuffel en deze pillensnoepjes mag je, al ben je niet ziek, natuurlijk ook zelf opeten. Alle knuffel- en poppenkinderen zijn van harte welkom op het spreekuur van de doktoren."
Verder staan er op de Gouden Handen Markt veel creatievelingen die hun kunstwerken tonen. Zo is er iemand die serviesgoed decoreert en beschildert. De markt is een afspiegeling van wat vroeger Gouden Handen was. De familie Koens uit Velp staat nu voor de twintigste keer op de kunstmarkt met hun snuisterijen en een demonstratie van glasbeschilderen.

Koren
Tijdens de Gouden Handen Markt geven diverse muziekgezelschappen tussen 13.00 en 17.00 uur een optreden. VPSKeK zingt in de Hervormde kerk, de Doetinchemse harmonicaclub speelt voor de Pancratiuskerk. De Eternal Singers zingen op de voorburcht van kasteel Huis Bergh. Zij geven dan alvast een muzikaal voorproefje van wat ze in hun mars hebben voor hun 30-jarig jubileumconcert op 7 oktober. Zondagmiddag is het Korenfestival van 13.00 tot 17.00 uur in de St. Pancratiuskerk. Hieraan zullen zeven koren hun medewerking verlenen waaronder een koor uit Emmerich. Ook hier is de entree gratis en voor iedereen toegankelijk.

Terug in de tijd
Een deel van het centrum wordt zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur opgeluisterd met een braderie waarvan Apeldoorn 2000 de organisatie in handen heeft. Richting het kasteel waant de bezoeker zich in de tijd van de heks Mechteld ten Ham en ontmoet men nazaten van Mechteld die kwalen willen genezen of de toekomst willen voorspellen. Er zijn ridderspelen, er wordt middeleeuwse muziek gespeeld en er zijn demonstraties van handwerken en oude ambachten. Bij de Protestantse kerk geeft Theather 2000 in middeleeuwse stijl een toneeluitvoering, een zogenaamd wagenspel. Ook loopt de heks Mechteld door de stad. Ze wordt af en toe opgepakt, want ze wordt vaak zonder echte aanleiding beschuldigd van hekserij.
In het Stadsmuseum kan men ook terecht om nog meer te weten te komen over de heks Mechteld ten Ham. Steeds meer inwoners van 's-Heerenberg kruipen in een rol van een middeleeuws figuur, van bijvoorbeeld een nazaat van Mechteld, een bedelaar, een monnik, een dame van lichte zeden of een kwakzalver. Tegen het einde van de dag wordt de heks Mechteld ten Ham door een schout opgepakt, veroordeeld en beschuldigd en wordt verbeeld hoe het leven van Mechteld ten Ham eindigde in 1605. Dit is tevens het einde van het cultureel historisch Mechteld ten Ham weekend 2018.

Sponsoren maken het mogelijk dat dit jaarlijks terugkerende weekend gratis toegankelijk blijft. Volgens de organisatie belooft het wederom een bijzonder feestelijk en levendig weekend te worden. Grote dank gaat uit naar de vele vrijwilligers. Zonder hen zal het steeds succesvoller evenementenweekend geen bestaan hebben.


mechteldtenham.nl

Foto: Marlous Velthausz
Foto: Marlous Velthausz

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant