Sami Blood draait in Filmhuis DRU. Foto: Sophia Olsson
Sami Blood draait in Filmhuis DRU. Foto: Sophia Olsson (Foto: )

Film Sami Blood en filmlezing Zelfacceptatie bij Filmhuis DRU

ULFT - In Filmhuis DRUCultuurfabriek in Ulft is er zondagmiddag 30 september zowel een film als een filmlezing met als thema 'Zelfacceptatie!' Aan de hand van de film 'Sami Blood (Sameblod)' wordt deze middag ingegaan op het interessante thema 'Zelfacceptatie!'.

Acceptatie van jezelf houdt in dat men zich bewust is van zijn sterke en zwakke kanten en dat men een realistische opvatting heeft van de eigen capaciteiten en de mogelijkheden. Verder, dat men een sterke drang naar vrijheid heeft en eigen keuzes wil maken. Mensen die zichzelf accepteren hebben niet zo'n grote behoefte om door anderen gewaardeerd te worden en om het anderen naar de zin te maken. Daardoor gaan ze niet mee in de druk van tradities en cultuur en kiezen ze er dan voor om afstand te nemen van hun sociale omgeving.
In de film zien we hoe de jonge vrouwelijke hoofdpersoon Elle Marja met haar zelfacceptatie omgaat en wat daarvan de consequenties zijn.

Sami Blood (originele titel: Sameblod - 2016) vertelt het verhaal van Elle Marja, een veertienjarig Sami meisje dat in het noorden van Scandinavië woont en rendieren fokt. Als ze in de jaren dertig wordt blootgesteld aan rassendiscriminatie en vernederend rassenonderzoek op haar kostschool, begint ze te dromen over een ander leven. Om dat te bereiken besluit ze om een andere identiteit aan te nemen en te breken met haar cultuur en familie.

De film, gebaseerd op verhalen van de grootmoeder van de regisseuse, is een fraai gefilmd drama, waarin debutante Lene Cecilia Sparrok schittert als een standvastige intelligente tiener. De film laat een portret zien van het Sami-volk, een herdersvolk met rendieren in Lapland. Dit volk is het enige oorspronkelijke inheemse volk dat Europa nog kent.

In de inleiding gaat drs. Joop Roelofs (psycholoog Confidence - Ulft/Doetinchem) uitgebreid in op de aparte cultuur van dit bijzondere volk, onder andere gekenmerkt door kleurige kleding en betoverend mooie muziek. Roelofs tekent ook voor de nabeschouwing.

Sami Blood (Sameblod) is een Noors/Deens/Zweeds drama (110 minuten) onder regie van Amanda Kernell. Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris Rimpi zijn enkele van de acteurs in deze film uit 2016, geschikt vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Bezoekers hebben de keus om de filmlezing en de film ofwel de film alleen bij te wonen. Aanvang filmlezing is om 13.15 uur. De film begint om 14.00 uur. Toegangskaarten kosten 12,50 (filmlezing, film en pauzeconsumptie) of 8,50 euro (film en pauzeconsumptie) en zijn verkrijgbaar bij de receptie van de DRU Cultuurfabriek, Hutteweg 24 in Ulft (tel. 0315 - 714358 of https://www.drucultuurfabriek.nl).

Meer berichten