Mila Kok met Meneer Konijn en de prijzen die ze won met acteren. Foto: Josée Gruwel
Mila Kok met Meneer Konijn en de prijzen die ze won met acteren. Foto: Josée Gruwel

'Meneer Konijn betekent veel voor me'

Algemeen

Winnares Amphion Open

DOETINCHEM/BAAK – ´Hé, het klopt niet´, dacht de twaalfjarige Mila Kok toen ze bij de finale van Amphion Open haar naam hoorde noemen omdat ze de persprijs won met haar theatervoorstelling 'Knuffel'. "Maar meteen daarna vond ik het onbeschrijfelijk en dacht ik 'yes, wow, het is gelukt!' Ik had er zo hard voor gewerkt en het was al een beloning dat ik op het grote podium mocht spelen. Dus het was dubbel fijn!"

Door Josée Gruwel

'Knuffel' gaat over een meisje dat bij haar gescheiden moeder woont en op het eerste gezicht haar spulletjes goed voor elkaar heeft. Maar schijn bedriegt. Ze is thuis verdomd eenzaam en mist haar moeder, die heel veel werkt, ontzettend. Samen eten is er niet bij, geen armen om haar heen als ze verdriet heeft. Ze realiseert zich dat het eigenlijk helemaal niet belangrijk is om allerlei spullen te hebben, zoals mooie kleren, de nieuwste iPhone. Er is maar een ding belangrijk en dat is nabijheid, gezien worden, een knuffel krijgen. Er zit niets anders op dan troost te zoeken bij haar knuffel, Meneer Konijn. De titel van het stuk heeft dus eigenlijk een dubbele betekenis: het missen van een lijfelijke knuffel en ook de knuffel in de gestalte van Meneer Konijn.
Mila bracht het indringende verhaal, dat door videobeelden en zang nog intenser werd, overtuigend. De techniek van Amphion liet haar even in de steek bij een filmpje dat verloren gegaan leek, maar hierdoor liet de jonge speelster zich niet uit het veld slaan. "In mijn hoofd had ik toen stress, maar ik liet het niet zien. Ik hoopte dat het publiek het niet merkte dat er een filmpje ontbrak."

Naderhand kreeg de jonge prijswinnares alleen maar positieve reacties. "Dat gaf een warm gevoel. Daar ben ik echt blij om. Het publiek snapte de boodschap die ik over wil brengen, de mensen hebben de emotie gevoeld. De mooiste reactie was het commentaar van de vakjuryleden die meespelen in de musical Evita. Ze zeiden dat ik mooi kon zingen. De vakjury gaf ook de tip om een regisseur in de hand te nemen. Dat is super, daar kan de voorstelling nog beter van worden."
Terwijl Mila bovenstaande vertelt, zit ze thuis op de bank. "Meneer Konijn betekent veel voor me", zegt ze. "Ik kreeg de knuffel van mijn ouders. Eerst noemde ik hem Lola, maar bij het oefenen van 'Knuffel' werd Lola steeds meer Meneer Konijn."

Lamp
Het is niet verbazingwekkend dat Mila graag in de schijnwerpers wil staan. Haar eerste woordje was niet papa of mama, maar lamp. Als kleuter begon ze na schooltijd bij een musicalclubje en daarna ging ze naar Telekids in Zutphen. Even stopte ze met spelen in een musical om te gaan volleyballen. "Maar ik miste het optreden en ging naar Vaye MusicalTheater in Zevenaar. Daar heb ik veel geleerd, zoals beter zingen." Na dit jaar auditie gedaan te hebben voor de vooropleiding van Tim Koldenhof Producties in Apeldoorn, werd ze aangenomen. "Acteren is mijn grootste passie. Ik zit in het brugjaar van de Vrije School in Zutphen en ga na schooltijd drie keer in de week naar de vooropleiding theater/zang."

'In mijn hoofd had ik toen stress, maar ik liet het niet zien'

Zit acteren en zingen misschien in haar genen? "Opa Henk deed vroeger aan toneel en oma Henny was bij een koor. Mama Patricia kan ook acteren en houdt vooral van improviseren. Samen met mama heb ik 'Knuffel' vormgegeven. Papa Thijs kwam een enkele keer kijken bij het oefenen, voor de frisse blik."

Wat is het waarom Mila zo graag in de theaterwereld opgaat? "Ik geniet er enorm van om in de huid van iemand anders te kruipen en om zo iedereen te laten voelen wat ik wil vertellen. Daarnaast kan ik op het toneel alles even vergeten. Mijn twee zusjes, Sofie en Guusje, zijn chronisch ziek. Hierdoor loopt het thuis wel eens anders dan ik zou willen. Op het toneel hoef ik nergens rekening mee te houden en heb ik een plekje voor mijzelf; theater en acteren zijn mijn uitlaatklep. Ook rij ik nog paard, heerlijk ontspannen en even tot rust komen."

Droomplan
Eén van Mila's dromen was om helemaal alleen op een groot podium te staan. "Ik heb een droomplan gemaakt. Ik wilde dolgraag de hoofdrol spelen in de eindmusical van de basisschool. Dat is gelukt. Nu kan ik het volgende doorstrepen: alleen op het podium staan bij de finale van Amphion Open." En wat staat er nog meer in het plan? "Het voortgezet onderwijs afmaken, spelen in een grote film of in een serie, naar de toneelschool en later naar Hollywood. Het gaat stap voor stap hoor, voorlopig ga ik gewoon naar school en naar de vooropleiding. Een nieuwe voorstelling? Nee, eerst even nagenieten en dan misschien meedoen met de Kunstbende."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant