Ineke Klompenhouwer, Christa van Dee en Theo Rutgers (vlnr). Foto: Walter Hobelman
Ineke Klompenhouwer, Christa van Dee en Theo Rutgers (vlnr). Foto: Walter Hobelman

Smartphone en fiets kunnen gevaarlijke combinatie zijn

Algemeen

REGIO - Onlangs is door Veilig Verkeer Nederland (VVN) de campagne 'MONO' gestart. Doel is om fietsers en andere verkeersdeelnemers te wijzen op de gevaren van deelnemen aan het verkeer en ondertussen druk bezig te zijn met de mobiele telefoon. De dagelijkse praktijk leert dat dit een soms dodelijke combinatie kan zijn. De VVN afdeling Oude Ijsselstreek organiseert voor woensdag 3 oktober een speciale lezing hierover voor kinderen uit groep 7/8 en brugklas én hun ouders.

Door Walter Hobelman

"En laten we beginnen met eerlijk zijn; als ouders geven we vaak het verkeerde voorbeeld", valt Theo Rutgers, districtsbestuurder en regiocoördinator van VVN Achterhoek, met de deur in huis. De verkeersouders Christa van Dee en Ineke Klompenhouwer knikken instemmend. "We weten het allemaal, we waarschuwen onze kinderen om het niet te doen maar de boodschap lijkt niet over te komen", aldus Van Dee.
"In vergelijking met drie jaar geleden zien wij een enorme toename van het gebruik van mobiel of smartphone tijdens het deelnemen aan het verkeer. Met alle gevolgen van dien. Vaak loopt het nog goed af. Maar helaas niet altijd. En daar moeten we iets mee doen", vindt Rutgers.
Het draait om bewustwording en gedragsverandering. Geen makkelijke opgave, weten de drie bevlogen VVN-ers. "Het verkeersonderwijs op de basisscholen is op zich prima. Het valt onder 'sociale redzaamheid' en is daarmee een vast onderdeel in het lesprogramma. Toch is er vaak te weinig aandacht voor. Het blijft te vaak beperkt tot het theorie- en praktijkverkeersexamen. En dat verwatert heel snel", erkent Rutgers.
"Daar komt bij dat thuis praten over verkeersveiligheid ook niet echt een hot item is. Pubers zitten er niet op te wachten om een betuttelend verhaal te horen en zijn moeilijk beïnvloedbaar. Als VVN willen we dat gesprek op gang helpen en hebben daar allerlei materialen en middelen voor. En zeker rond deze MONO (MObiel NO) campagne kan praten over verkeersveiligheid wat makkelijker zijn", meent Klompenhouwer.
Woensdag 3 oktober komt Michael Kulkens een lezing houden over zijn persoonlijke ervaringen rond dit onderwerp. Zijn zoon Tommy-Boy overleed enige jaren geleden aan de gevolgen van een aanrijding op weg naar de atletiekbaan. "Tommy fietste met zijn smartphone in de hand en met zijn ogen gericht op het scherm en zijn koptelefoon op één oor en keek niet om zich heen. Hij stak zonder op te letten de weg over en de bestuurder van een auto kon hem niet meer ontwijken. Tommy-Boy werd aangereden, raakte bekneld onder de auto en overleed diezelfde avond in het AMC in Amsterdam aan zijn verwondingen", vertelt Christa van Dee. "Vader Michael reist nu het hele land door om op scholen te praten over het gebruik van smartphones in het verkeer."
De lezing is in eerste instantie bedoeld voor de kinderen van groep 7 en 8 in het basisonderwijs. "En dan met name de basisscholen in de dorpen Gendringen en Ulft en voor de brugklassen 1 en 2 van het Almende college (alle locaties)", vertelt Van Dee. "Alle ouders en verzorgers zijn natuurlijk ook van harte welkom. Kinderen en ouders van andere scholen die interesse hebben mogen zich melden en kunnen eventueel de avond bijwonen als er nog voldoende plaatsen over zijn." De ouderraden van de diverse scholen ondersteunen de avond facilitair en ook de politie is aanwezig om aan de avond deel te nemen.
De lezing wordt gehouden in het Almende college, locatie Isala in Silvolde. Aanmelden kan door te mailen naar: christa.van.dee@gmail.com. Inloop vanaf 19.00 uur. Meer informatie is te vinden op website die door Michael Kulkens is opgezet, www.tbutterfly.nl. En op de website www.vvn.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant