Juryvoorzitter Otwin van Dijk maakt de winnaars per school bekend. Foto: Walter Hobelman
Juryvoorzitter Otwin van Dijk maakt de winnaars per school bekend. Foto: Walter Hobelman

Lions Wisch maakt winnaars Vredesposterwedstrijd bekend

ULFT - Op hetzelfde moment dat vrijdagavond in Utrecht de Gouden Kalveren voor de Nederlandse filmindustrie werden uitgereikt, werden in Innovatiecentrum ICER in Ulft de winnaars van de Lions International Peace Poster Contest bekend gemaakt.

Door Walter Hobelman

Op 12 september startte deze tekenwedstrijd van de Lions in de Laurentiuskerk in Varsseveld. Hier vertelden de 83-jarige Joodse onderduiker Joop Levy en de 31-jarige Syrische vluchtelinge Sahar Derbas over hun oorlogservaringen en hoe belangrijk het is om verdraagzaam te zijn en vrede na te streven. Ademloos luisterden de 200 deelnemende leerlingen van zes regionale basisscholen naar de verhalen. Tijdens de vredesweek ontwierpen zij allemaal een vredeposter. Per school werden hiervan twee posters genomineerd voor de eerste prijs.

Een vakjury, bestaande uit de kunstenaars Emeke Buitelaar en Rietje Brouwer, wethouder van de gemeente Aalten Hans te Lindert en juryvoorzitter Otwin van Dijk, burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek, beoordeelden de twaalf nominaties en kozen per school de winnaar. Tijdens een perfect georganiseerde bijeenkomst, waarbij de spanning van de gezichten van de jonge kunstenaars viel af te lezen, werden de juryrapporten voorgelezen en de winnaars bekend gemaakt. Rens van Tuijl was de winnaar van de basischool De Bontebrug uit Silvolde en hij won bovendien de Publieksprijs, Chantal Vet kwam als beste uit de bus voor IKC Meeander in Varsseveld, Jayla Ruesink voor de Woelwaters in Ulft, Boet Bulsink voor De Bosmark in Dinxperlo, Vera Ooijman voor IKC Meeander in Heelweg en Indy Liebrand voor De Oersprong in Ulft.

Wijnand Rigter, een van de organiserende Lions van Lionsclub Wisch De Hamalandse Marken over de wedstrijd: "Dat de wedstrijd iets doet met de kinderen werd wel duidelijk toen enkele winnaars die op het podium werden geroepen voor de uitreiking van de prijs van de spanning spontaan in huilen uitbarstten. Ontroerend om te zien. En wat zéker heel bijzonder was dat één van de winnaars, die allemaal met een paar genodigden een bezoek mogen gaan brengen aan het Vredespaleis in Den Haag, zei dat ze in ieder geval haar mede-genomineerde, die dus tweede werd, zou vragen om met haar mee te gaan naar Den Haag. Zo zie je, het thema van de wedstrijd 'Aardig zijn helpt' (Kindness matters) werd direct in de praktijk gebracht."

De zes winnende posters gaan door naar de landelijke verkiezing. De winnaar daarvan gaat naar de internationale verkiezing in Amerika. De wereldwijde winnaar wordt medio volgend jaar bekend gemaakt en maakt een trip naar New York.

Meer berichten