Tristan Botteram in actie tijdens de Wereld Beker wedstrijd in Lenzerheide Zwitserland. Foto: Moritz Zimmermann
Tristan Botteram in actie tijdens de Wereld Beker wedstrijd in Lenzerheide Zwitserland. Foto: Moritz Zimmermann

Tristan Botteram klopt aan de deur bij de wereldtop Downhill

Doetinchemmer zet Nederland op de kaart met topprestatie op WK

Door John van der Kamp

DOETINCHEM – Nu doet fietscrosser Tristan Botteram nog mee bij de junioren, waar hij dit jaar voortreffelijke prestaties behaalde in de wereldbekerwedstrijden Downhill. Begin december wordt de Doetinchemmer achttien en klopt hij letterlijk aan de deur van de Elite-klasse, waarin hij vanaf januari 2019 zich moet meten met veelal fullprofs uit Europa en Amerika. Voor Nederland is hij dè topper en overtuigde bondscoach Gerben de Knegt al met zijn resultaten. Deze selecteerde hem voor de wereldbekerwedstrijd in Lenzerheide.

De basis van het spectaculaire mountainbike-onderdeel Downhill heeft Tristan Botteram lang geleden opgedaan met de fietscross en vanaf bulten springen. "Mijn vader heeft altijd motorcross gedaan en ik fietste daar op een fietscrossbaantje. Ik wilde eigenlijk ook motorcross doen, maar mijn moeder vond dat niet goed en ben altijd bij het fietsen gebleven en via de fietscross ben ik in dat wereldje terechtgekomen. Wat ik nu doe, is het dichtstbij motorcross wat je kunt doen, maar dan op een grote fiets zonder motor", vertelt de Doetinchemse downhiller, die door gebrek aan een goed trainingsparcours in Nederland regelmatig naar het buitenland afreist. "Trainen doe ik in het Duitse Winterberg en Willingen. Maar dat parcours kan je niet vergelijken met een echte WK-baan, die is veel ruiger en langer."
In zijn woonplaats doet hij bijna vier keer per week krachttraining in de sportschool. "Justin Keuben van sportschool Kei-Fit begeleidt mij en geeft advies hoe ik me fysiek kan voorbereiden op een wedstrijd. Hoewel je dit nooit precies kan trainen. Met fietsen gebruik je alles van je lichaam en in de sportschool kan je niet in een keer alle spieren aanspreken, zoals het verkrampen van je handen."
De KNWU heeft Tristan, die nog steeds lid is van de Doetinchemse fietscrossclub de IJsselcrossers, een licentie afgegeven om in de Pro-klasse voor junioren onder-19 mee te doen. Hij is de enige Nederlander, die als Downhiller op het hoogste podium actief is en te maken heeft met tegenstanders uit Europa en ver daarbuiten. "Naast de Engelsen doen de Fransen het dit jaar heel goed", weet de Doetinchemmer, die ook Aaron Gwin uit Amerika noemt. De 30-jarige Gwin leeft als professional en behaalde viermaal de eerste plaats op de UCI-ranking als wereldkampioen Downhill.
Om volgend jaar op topniveau mee te kunnen doen is Botteram op zoek naar sponsors voor financiële ondersteuning om het maximale van zijn sport eruit te halen. "In mijn eentje kan ik er niet naar toe. Mijn vader moet zich nu vaak vrij maken om mij naar het buitenland te begeleiden. Ik heb ook nog geen rijbewijs. Er zijn jongens die komen met een vrachtwagen, wij komen met een bus."
In de uitslagen van de laatste maanden is hij echter terug te vinden in de top van de eindrangschikking. "Het was niet mijn doel om een wereldbekerwedstrijd mee te rijden dit jaar. Het was afwachten hoe het zou gaan tijdens wedstrijd in Frankrijk. Toen werd ik opeens vierde en werd ik uitgenodigd voor het WK in Lenzerheide, drie weken later."
Hoe zijn toekomst eruit zal zijn, kan de jonge Doetinchemmer moeilijk inschatten. "Dit is pas mijn tweede jaar dat ik Downhill-wedstrijden fiets. Mijn doel was om in de Europese top-vijf te komen. Ondanks een blessure lukte het zelfs nog tweede te worden. Mijn doel is nu om in Duitsland kampioen te worden. Met nog twee wedstrijden te gaan sta ik eerste. Omdat ik enkele Europese wedstrijden won, vroegen de mensen 'waarom rij je geen Word Cup?' Het ging eigenlijk beter dan ik had verwacht. In Winterberg werd ik derde bij de Elite. Om volgend jaar mee te doen bij de World Cup-wedstrijden moet ik me kwalificeren bij de eerste zestig. Dat wordt lastig, want de eerste dertig zijn fullprofs."
Afgelopen weekend wist Botteram in de kwalificatierun tijdens de iXS Downhill Cup in Thale (Duitsland) de basis te leggen voor een succesvolle finale run. Vorig jaar had hij in de finale op dit zelfde parcours pech met een lekke band en was de wedstrijd klaar. Nu behaalde hij de eerste plaats en de tweede plaats in de Elite-klasse. Een prestatie van formaat.
En na het weekend is hij weer op zijn normale fiets gestapt, om zijn opleiding Technicus Engineering op het Graafschap College in Doetinchem te volgen.

Meer berichten