De organisatoren van de lezing. Foto: Frank Vinkenvleugel
De organisatoren van de lezing. Foto: Frank Vinkenvleugel

Schrijfster Franca Treur komt naar Dinxperlo

Algemeen

DINXPERLO - Op uitnodiging van Passage Breedenbroek-Dinxperlo en de Bibliotheek Achterhoekse Poort zal schrijfster Franca Treur dinsdagavond 6 november te gast zijn in Old Dutch aan de Maurits Prinsstraat. Franca Treur (1979) debuteerde in 2009 met haar roman 'Een dorsvloer vol confetti'. Haar boek werd meerdere keren genomineerd en in 2014 verfilmd. In het boek zet de hoofdpersoon zich af tegen het strenge geloof in haar gezin. Een thema dat vandaag de dag nog steeds actueel is gezien de leegloop in de kerken.

Door Iris Jansen

Anja Enserink en Marian Dekker, bestuursleden van Passage, vertellen waarom Franca Treur is uitgenodigd om naar Dinxperlo te komen. Anja: "Binnen Passage hebben we enkele leeskringen waarin literaire werken besproken worden. Zo zijn we met het boek in aanraking gekomen. Franca is zelf opgegroeid in een streng gereformeerd gezin in Zeeland. Het boek is geen autobiografie, maar heeft wel raakvlakken met de schrijfster zelf, die tijdens haar studie Literatuurwetenschap aan de universiteit in Leiden haar geloof vaarwel zei. Ondanks dat ze lid was van een reformatorische studentenvereniging, begon ze steeds meer over het geloof te twijfelen en kwamen haar eigen opvattingen niet meer overeen met haar geloof. Het geloofsthema is nog steeds actueel. Kijk maar naar de kerken die steeds meer moeite hebben om het ledental op peil te houden."

Ook in Dinxperlo en omgeving is het sluiten van kerken al jaren een thema van gesprek. Marian: "Alle kerken krijgen ermee te maken en de beslissingen om bepaalde kerken af te stoten komt vaak hard aan in een gemeenschap. Kerken zijn gezichtsbepalend, vormen een kern in een gemeenschap en spelen vaak een belangrijke maatschappelijke rol. Bijna iedereen heeft wel iets met een kerk; of vanwege zijn geloofsovertuiging maar een kerk kan ook verbonden zijn met speciale herinneringen zoals een doop, trouwen of een begrafenis. Ook cultureel gezien speelt een kerk een belangrijke rol, want waar klinkt een - religieus - concert nu mooier dan in een kerk? Het kan toch niet zo zijn dat we in de toekomst geen kerk meer overhouden. Daarom is een discussie over geloof en wel of niet naar een kerk gaan van grote waarde.
Franca gaat graag in gesprek met de zaal over haar boeken en haar zienswijze en ervaringen met haar geloof. We denken dat het ook heel verfrissend werkt om de zienswijze van een jong persoon te horen in deze kwestie. We zouden het toejuichen wanneer ook veel jonge mensen aan deze discussie deelnemen."

Litaretuurlijst
Annet Wamelink, verbonden aan de bibliotheek Achterhoekse Poort, hoopt ook dat veel scholieren de avond zullen bezoeken. "Het boek staat ook op de literatuurlijst van de bovenbouw. Je hebt nu de kans om met Franca in discussie te gaan en daardoor je boekpresentatie net even een bijzonder tintje te geven. Het zou geweldig zijn wanneer scholen de komst van Franca Treur onder de aandacht brengen bij de leerlingen. Het is een mooi idee van Passage om deze auteur uit te nodigen. De bibliotheek werkt al meer dan twintig jaar samen met Passage, die via hun leeskringen steeds weer verschillende boeken bespreken. Zo kom je tot interessante ontdekkingen."
Anje Enserink vult aan: "Toen ik het boek las, wist ik meteen dat we Franca moesten uitnodigen. Ik denk dat je veel moed en kracht moet hebben om zo'n stap te nemen; om je zo los te maken van wat je met de paplepel is ingegeven. Dat geldt niet alleen hiervoor, maar ook voor vele andere dingen in het leven waar je je los van wilt maken. Dat geldt zowel voor jonge als voor oudere mensen; met haar verhaal kan Franca voor iedereen een voorbeeld zijn."

Naast haar debuutroman heeft Franca Treur ook nog de verhalenbundel 'Slapend rijk' en 'Hoor nu mijn stem' uitgebracht. De boeken, gesigneerd door Franca, zullen die avond ook te koop zijn.

De bijeenkomst is op dinsdag 6 november van 19.30 tot 21.30 uur in zaal Old Dutch, Maurits Prinsstraat, Dinxperlo. De entree kost voor leden van Passage en van de bibliotheek 7,50 euro en voor niet-leden 10 euro. Kaartverkoop via www.achterhoeksepoort.nl, in de bibliotheek en aan de zaal.


www.afdeling.passagevrouwen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant