Paviljoen opleidingen en cursussen op de Herfstfair. Foto: PR Bart Klaasen
Paviljoen opleidingen en cursussen op de Herfstfair. Foto: PR Bart Klaasen

Samen problemen oplossen tijdens de herfstfair

Algemeen

ULFT - Op de internationale 'dag tegen armoede' is de tweede herfstfair gehouden in Oude IJsselstreek. De Raad van Kerken Oude IJsselstreek, Sociaal Werk Oude IJsselstreek en Stap Vooruit werkten hierin samen om een 'meedoen' evenement aan te bieden voor iedereen, maar met name voor mensen waarbij het lichaam, de geest of de portemonnee niet altijd goed meewerken.

Door Walter Hobelman

"Het is vandaag de dag tegen armoede maar het mooie van deze herfstfair is dat deze niet alleen voor mensen is met een kleine beurs. Ook allochtonen en mensen met een lichamelijke of verstandelijk beperking kunnen in de samenleving een beetje onzichtbaar zijn terwijl dat niet nodig hoeft te zijn", aldus burgemeester Otwin van Dijk in zijn openingsspeech. Hij is dan ook erg enthousiast over het initiatief. "We moeten stoppen met het apart zetten van mensen" en hij verwijst daarbij naar het filmpje 'Say yes, filmpje om erbij te horen' dat op internet te vinden is. "Wij gaan in Oude IJsselstreek voor een inclusieve samenleving en daar wordt door allerlei maatschappelijke organisaties en de overheid hard aan gewerkt. En gelukkig gaat de onderlinge samenwerking steeds beter, dat is hier in elk geval duidelijk zichtbaar."
Een belangrijke doelstelling van de herfstfair is het koppelen van mensen die nu 'niet meedoen' aan werkgevers of maatschappelijke organisaties voor vrijwilligers- of betaald werk. "Iedereen heeft een talent, ga op zoek naar een plek waar je iets met dat talent kan doen", aldus Ivon van de Wetering, één van de organisatoren. "Lukt het vandaag niet, dan lukt het binnenkort. We zijn er het hele jaar voor je", nodigt ze de bezoekers uit. En tijdens de herfstfair worden er inderdaad een aantal mooie contacten gelegd. "Er zijn deze dag daadwerkelijk mensen geholpen, anderen hebben een eerste contact gelegd en gaan daar mee verder en veel bezoekers hebben laten weten dat ze met meer motivatie naar huis zijn gegaan dan dat ze binnenkwamen. En dat vind ik mooi", vertelt Ivon een paar dagen na de herfstfair. Ze kan dan ook melden dat er ruim 250 bezoekers zijn geweest. "Ook dat vind ik heel fijn. We hebben met een aantal mensen heel hard gewerkt om deze herfstfair goed voor te bereiden en als je dan ziet hoe alles is gegaan, dan is dit de aanzet voor een mooi vervolg."
Ook wethouder Peter van de Wardt is zeer te spreken over de herfstfair. "Ik zie in elk geval twee mooie dingen. Het eerste is de grote hoeveelheid media aandacht voorafgaand aan deze dag. Dat draagt bij aan het op gang brengen van gesprekken over de inclusieve samenleving en het kunnen meedoen van iedereen. Want er heerst nog steeds veel schaamte bij mensen die - soms buiten hun wil om - in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen. Het tweede is het grote aanbod aan organisaties dat hier staat. Dat is echt een uniek resultaat. Er zijn veel organisaties die allemaal met een deel van het sociale welzijn van mensen bezig zijn. Sommigen hebben elkaar inmiddels wel weten te vinden maar daar is echt nog veel meer uit te halen. En kijk nu eens om je heen, Er zijn werkgevers, er zijn maatschappelijke partijen, de kerken zijn vertegenwoordigd. Dat vind ik geweldig. Hierdoor kan er heel effectief een intensievere samenhang in gang komen en kunnen nieuwe verbindingen worden gelegd zodat er effectiever gewerkt kan worden."
Voor burgemeester Van Dijk zit daar nog een mooi aspect aan. "Als je ziet hoeveel inspanning door de organisaties is geleverd om hier vandaag samen aanwezig te zijn, dan kan niemand, die nu een beetje buiten beeld is, zeggen dat er niemand naar je omkijkt. De samenleving wordt opener, de organisaties zijn er voor je, dus kom van de bank", aldus Van Dijk. De link naar het filmpje: www.in1school.nl/actueel/item/say-yes-filmpje-om-erbij-te-horen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek