Topo op reis bij ADW

Algemeen

REGIO - Leo Bussink gaat op woensdag 14 november op reis door de wereld van de topografie. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten - Dinxperlo - Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij het Kulturhus in Lintelo. De toegang is gratis.

Bussink heeft zich gespecialiseerd op het gebied van de cartografie. In zijn voordracht presenteert hij een reis via Griekse wetenschappers, Romeinse wegenbouwers en middeleeuwse monniken naar de Gouden Eeuw om te eindigen bij de moderne technieken van nu. En dan vooral toegespitst op de betekenis voor de regio.
Griekse wetenschappers ontwikkelden een systeem om eenduidig aan te geven waar is wat op de toen bekende wereld. Reconstructies van deze ontwikkelingen geven fascinerend kaartmateriaal.
En hoe kwamen de Romeinen in onze streek weer thuis bij moeders de vrouw en kinderen? Over wegen, door Romeinse wegenbouwers aangelegd door talrijke bossen, moerassen, over de Alpen en dat zonder Tom Tom. Dankzij de monniken in de middeleeuwen die met veel geduld oude geschriften en tekeningen kopieerden, kunnen wij nu een beeld van de oudheid tonen.

Europa volgens Strabo
De Gouden Eeuw is de openbaring van het reizigersbeeld. Dankzij de boekdrukkunst en het vertalen van de reisverslagen 'waar wat is' werden landkaarten vervaardigd.
De cartografie bracht de wereld in huis, maar ook landkaarten voor mensen wiens wereld niet verder reikte dan de leefomgeving. Men wist door wie ze werden bestuurd, bijvoorbeeld de Graaf van Zutphen, maar hoe moet je dan gaan om in Zutphen te komen?
Een ware cartografische meester was Christiano Schrot, geboren 1525 te Sonsbeck (bij Xanten) en die tot 1608 in Kalkar woonde. Hij was hof-cartograaf van Koning Filips II van Spanje. Als streekgenoot heeft hij een kaart gemaakt van onder meer Gelre en Cleve. Als bijzonderheid heeft hij de plaatselijke benaming gebruikt. Zo staat er in plaats van 'Schuilenburg' 'Schoele'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant