Werk van de Amersfoortse Hannah Blom. Foto: Hannah Blom
Werk van de Amersfoortse Hannah Blom. Foto: Hannah Blom

Bezielde ijzersculpturen in Ulft

ULFT - In het hart van de DRU Cultuurfabriek is Galerie bij de Boeken met exposities de vertegenwoordiger van de hedendaagse beeldende kunst. Als afsluiting van het jaarseizoen is gekozen voor het werk van de Amersfoortse kunstenaar Hannah Blom. Zij is een goed voorbeeld van de hedendaagse ontwikkelingen binnen de kunst: steeds is zij op zoek naar nieuwe wegen en daarbij haar eigen stijl ontwikkelend. Haar objecten zijn tot 30 december te zien.

Op de Ulftse expositie zijn alleen werken te zien, die van ijzer gemaakt zijn. Het is juist ook dit materiaal, dat als grondstof diende voor de beroemde DRU-pannen, die vroeger in dezelfde hallen gefabriceerd werden. Blom geeft echter aan ijzer een andere functie. Zij gebruikt het materiaal voor haar fijnzinnige en sfeervolle objecten. Niet het functionele staat bij haar primair maar de zeggingskracht van een object.
Met de voormalige DRU-arbeiders deelt zij de eerbied en de bewondering voor het materiaal. Blom is verliefd op ijzer, omdat deze zoveel gezichten en mogelijkheden vertoont. Vooral als de roest toegeslagen heeft en de huid van het ijzer in een prachtig bruin veranderd heeft. Het bewerken van ijzer houdt bij haar een ware ontdekkingstocht in. De constructie van haar beeld blijft duidelijk zichtbaar. Ontegenzeggelijk huist er in haar het vormgevoel van een architect. Niet verwonderlijk, van jongs af aan was dat de sfeer waarin zij opgroeide met haar vader als het grote voorbeeld. Dé man van de kubuswoningen in Rotterdam. Ook in haar werk blijven belangrijke aspecten van de architectuur te achterhalen: het construeren, de compositie, voor een spannend en een spontaan lijnenspel zorgen, harmonie brengen, ritme door herhaling en voor alles in haar geval voor een levendige zeggingskracht zorgen. Haar objecten nemen ruimte in en bepalen de omgevende ruimte. Met veel zorg heeft zij haar objecten in de galerie geplaatst, waardoor haar werk zo sterk mogelijk de galerieruimte gaat bepalen.

Meer berichten