Hier, bij de brug, komt de sint aan in Gendringen dit jaar. Foto: Walter Hobelman
Hier, bij de brug, komt de sint aan in Gendringen dit jaar. Foto: Walter Hobelman (Foto: )

Sinterklaas wil het anders in Gendringen

GENDRINGEN - "Zonder ook maar iemand te kort te willen doen vindt het bestuur van Ondernemers Vereniging Gendringen dat het tijd is geworden om de sinterklaasintocht op een andere manier in te vullen", valt bestuurslid Daniëlle Brom met de deur in huis. "Een soort sinterklaas 2.0 zou je kunnen zeggen", voegt Norbert Kock van paardensportcentrum Diekshuus daar aan toe.

Door Walter Hobelman

Navraag bij de goedheiligman, die onderweg is naar Nederland, bevestigt het verhaal. "Na al die mooie jaren in het centrum van Gendringen heb ik ook wel de wens om eens op een andere manier mijn intocht te doen. Ik bewaar goede herinneringen aan het sfeervolle centrum, maar het idee om nu vanaf de IJssel het dorp in te trekken spreekt mij erg aan. Ik heb niet voor niets een boot", is de sint van mening. Op verzoek van de sint is bijvoorbeeld ook de kleurplatenwedstrijd afgeschaft. "Het is organisatorisch voor mij steeds moeilijker om een aantal pieten vooruit te sturen die de kleurplaten al voor mijn aankomst in ontvangst kunnen nemen bij de kerk", aldus de sint. "Het aantal zwarte pieten loopt een beetje terug en ik moet ze wel kunnen blijven verdelen over het hele land."
Sinterklaas komt op zondag 18 november aan bij de aanlegsteiger naast de houten brug op Engbergen. "We verwachten sinterklaas tussen 14.15 en 14.30 uur bij de steiger en iedereen is van harte welkom om de sint daar te begroeten. Het is nog niet helemaal duidelijk van welke kant de sint gaat arriveren, maar dat maakt op zich ook niet zo heel veel uit. Het belangrijkste is dat hij veilig voet aan wal kan zetten", vertelt Kock.
Om zoveel mogelijk mensen mee te loodsen naar de brug vertrekt de Gendringse Orkest Vereniging (GOV) vanaf de Gent naar de aanlegsteiger. "Samen met de GOV lopen we dan met de sint en de zwarte pieten naar de kinderboerderij en daar is alle tijd en gelegenheid om een selfie te maken met de sint en de zwarte pieten. De kinderen mogen hem dan ook een mooie tekening of kleurplaat geven. De zwarte pieten hebben dan vast en zeker wel iets lekkers om weg te geven", legt Brom uit.
De sint hoeft niet te lopen vanaf de brug. Koetsier Schepers met zijn koets zorgt dit jaar nog voor het vervoer. "Vanaf volgend jaar krijgt de sint tijdens zijn verblijf in Gendringen de beschikking over een 'reserve Amerigo'. Een echt wit paard, dat op dit moment al wordt getraind en opgeleid om de Sint op veilige wijze te vervoeren", vertelt Norbert Kock, die deze taak voor de sint mag uitvoeren en het paard een mooi onderkomen biedt in de nieuwe stal die bijna klaar is.
Brom: "We hopen dat alle kinderen en hun ouders en opa's en oma's de sint komen verwelkomen op deze nieuwe plek en we horen daarna graag wat iedereen er van vindt. Dan kunnen we weer nieuwe plannen gaan maken voor volgend jaar."

Meer berichten