Afbeelding

Netterden warmt zich op voor kerst

Algemeen

NETTERDEN - Een warm winters evenement voor jong en oud is op zaterdag 15 december te beleven in en rondom de Sint Walburgiskerk in Netterden. Het programma wordt georganiseerd door toneelvereniging NiNeto in samenwerking met Stichting Kerspelkerk Sint Walburgis en bestaat uit toneelstukken, muziek en een kerstmarkt.

NiNeTo presenteert in plaats van het reguliere blijspel dit jaar twee eenakters rondom het thema kerst. De toneelstukken 'En dan weer... december' en 'Maria die zoude naar Doetinchem gaan' zijn vrij te bezoeken voor iedereen. Zij zijn onderdeel van het evenement 'Netterden (be)leeft!' Naast de toneelstukken geven verschillende verenigingen uit Netterden muzikale invulling aan het programma. Daarnaast zullen het kerkplein en een deel van de Netterdensestraat in kerstsfeer worden ingericht. Bezoekers kunnen zich laten verrassen door kraampjes met leuke sieraden, streekproducten en kerstcreaties en kunnen genieten van winterse versnaperingen bij de knisperende vuurkorven. Voor de kinderen is er een springkussen en ook is de kerstman uitgenodigd.
De Walburgiskerk in Netterden dateert van ergens rond het jaar 1200. De kerk heeft in 1876 een totale verbouwing ondergaan door de beroemde architect Pierre Cuypers, bekend van onder meer het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. In 2009 werd Stichting Kerspelkerk Sint Walburgis opgericht met het doel het Netterdense kerkgebouw, met al haar cultuurhistorische waarde, in goede staat te houden en de vele mooie tradities rondom deze kerk te handhaven.
In 2013 en 2014 heeft er een grondige binnenrestauratie plaatsgevonden. De kerk heeft tot 25 februari 2018 dienstgedaan als katholieke parochiekerk maar door de ontkerkelijking in Nederland heeft ook dit gebouw er niet aan kunnen ontkomen dat het aan de eredienst werd onttrokken. In maart 2018 verkreeg Stichting Kerspelkerk Sint Walburgis het kerkgebouw in eigendom. Naast het handhaven van de bestaande functie en tradities wordt de kerk naar moderne maatstaven ingezet waarbij het vooral van belang is dat het gebouw als gemeenschapshuis wordt gezien voor tal van maatschappelijke activiteiten in en rond het dorp Netterden.
Netterden (be)leeft! begint om 15.30 uur en duurt tot 21 uur. De toegang is vrij. De toneelstukken worden opgevoerd om 16 en om 19.15 uur, de muzikale invulling start om 17.30 uur. Van de kraampjes en versnaperingen kan de hele middag en avond worden genoten. Parkeren kan onder meer op de parkeerplaatsen aan de Emmerikseweg naast het voetbalveld en aan de Woldenburgseweg.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant