Gesloopte Ettense molen centraal in spannend boek

ETTEN - Na vier stripboeken en drie openluchtspelen heeft schrijver Toon Helmes zich nu gewaagd aan een spannende thriller. Het boek draagt de titel 'Karel Frederik van Etten. De Moordmolen'. Het speelt zich af op en rond de eeuwenoude standerdmolen in ´t Loo in Etten die in 1932 is gesloopt. Hij heeft er met grote tussenpozen sinds 2009 aan gewerkt en na bijna tien jaar ligt het dus nu in de winkel.

Inspiratie was een artikel in De Gelderlander van 15 januari 1983. Amateur-historicus Wim Winands schreef over een pasgeboren baby die te vondeling was gelegd in Etten, in de nacht van 24 op 25 juni 1815. Het terugtrekkende leger van Napoleon met marketentsters, dat in Etten was ingekwartierd, had de baby achtergelaten in de schuur van boer Johannes Idink. Het kind werd in de burgerlijke stand ingeschreven onder de naam Karel Fredrik van Etten. Even historisch is de naam van Lodewijk Bonaparte, die boven in de oude kerktoren is uitgesneden in een balk bij de klokken.
Vanuit deze feiten zette Helmes zijn fantasie aan het werk. Het kind komt terecht op de standerdmolen in Etten van het kinderloze molenaarsechtpaar Maris. De echte ouders van Karel Frederik van Etten zijn net als Napoleon zelf, lid van een geheim genootschap. Van dat genootschap is een zeer belangrijk kleinood achtergebleven bij de pasgeboren baby. Karel Fredrik groeit op en is de beoogde opvolger op de molen van Maris tot het noodlot toeslaat. Daarna stapelen zich dramatische ontwikkelingen in hoog tempo op, in en rond de molen.
Toon Helmes heeft het boek 'aangekleed' met een zestiental kleurenillustraties. Het wordt gedrukt in een beperkte oplage van 200 stuks. Elk boek is genummerd en gesigneerd door de auteur. Het is een hardcover boek, genaaid gebonden en is voor 24 euro te koop bij de schrijver zelf (Palmlaan 3 in Etten, tel.0315-327996), bij Drogisterij Westerhof en bij Lijstenmakerij Gal.
 

Meer berichten