De plek op Hofskamp Oost waar de Biogas-installatie zal verrijzen. Archieffoto: Walter Hobelman
De plek op Hofskamp Oost waar de Biogas-installatie zal verrijzen. Archieffoto: Walter Hobelman

Buurt blijft ernstig bezorgd over biogasinstallatie

Algemeen

VARSSEVELD - Omwonenden van de toekomstige biogasinstallatie in Varsseveld maken zich nog steeds zorgen over de veiligheid. "Wij denken dat de mestverwerker onveilig is. In mijn ogen hoort deze hier niet thuis maar op een chemisch bedrijventerrein'', zegt Ferdi Duijzend, een van de buurtbewoners. Hun zorgen hebben de PvdA in provinciale staten bereikt. Die fractie heeft schriftelijke vragen gesteld over de veiligheid en risico's voor de omgeving.

Door Miriam Szalata

De omwonenden - zo'n vijftien huishoudens aan de Aaltenseweg, Veenweg, Noordelijke Beekweg en Zuidelijke Beekweg - verzetten zich al jaren tegen de komst van de biogasinstallatie in de noordoostelijke hoek van bedrijventerrein De Hofskamp.
De biogasinstallatie is een initiatief van de Coöperatie AgroGas (voorheen biogasvereniging Achterhoek). De installatie moet groen gas gaan leveren voor het aardgasnet. Volgens de coöperatie kunnen zo'n 5000 huishoudens van gas worden voorzien.

Bij de Raad van State loopt een beroepszaak tegen de vergunning voor de biovergister. Het is nog niet bekend wanneer de uitspraak is te verwachten. AgroGas wacht deze af en verwacht daarna te kunnen bouwen.

De beroepszaak bij de Raad van State is aangespannen door een van de bezwaarmakers, ir. Anna Klep, maar anderen benadrukken dat ook zij de installatie nog steeds niet zien zitten. "Ook wij maken ons zorgen'', zeggen buurtbewoners Thea Zweerink en Joop Jansen. "We krijgen steeds te horen dat de installatie voldoet aan de wet, maar niemand kan ons iets vertellen over de veiligheid'', zegt Jansen.

Ze hebben zich zelf verdiept in mestverwerkers en vonden ook een lijst van incidenten, variërend van stankoverlast tot milieuverontreiniging als gevolg van ondeugdelijk materiaal en onjuist handelen.
De omwonenden zijn vooral bang dat er gevaarlijk gas ontsnapt als er iets misgaat. Ze vragen zich af of de brandweer toegerust is om te helpen. En, gezien incidenten elders, durven ze er niet op te vertrouwen dat de mensen die bij de mestverwerker komen te werken, voldoende deskundig zijn. "Als het bedrijf er staat, weet je niet wat er binnen gebeurt, zeker als er geen goede controle is'', zegt Ferdi Duijzend.

Henk Rougoor van AgroGas hamert er op dat de installatie voldoet aan alle eisen. Hij weet niet wat nog meer te doen om de omwonenden gerust te stellen. "We hebben voorlichting gegeven, rapporten gemaakt, wat moet je dan nog meer doen? Als men het niet gelooft en tegen is, dan valt het niet mee om mensen met argumenten te overtuigen.''

De buurtbewoners proberen een afspraak te krijgen bij de gemeente om over hun zorgen te praten, maar dat is tot nog toe niet gelukt. Wel hebben ze de aandacht van het PvdA-statenlid Anna-Lena Penninx. "Ik ben in gesprek gegaan met omwonenden en iemand die bedrijven in de omgeving vertegenwoordigt. En nadat ik alles gehoord heb, ben ik er nu nog niet gerust op dat de risico's goed in beeld zijn gebracht. Daarom heb ik vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten om duidelijkheid te krijgen. Er zitten behoorlijk wat risico's aan een mestbedrijf, dan moet alles wel goed geregeld zijn.''

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant