Manon Lettink, Adrie Bout en Miep Leneman van Varssevelds Belang op het Kerkplein. Foto: Hans Prinsen
Manon Lettink, Adrie Bout en Miep Leneman van Varssevelds Belang op het Kerkplein. Foto: Hans Prinsen

Schaatspret in winterweekend in Varsseveld

Algemeen

VARSSEVELD - Schaatspret, muziek, koek en zopie. In het weekend van 7 tot en met 9 december ligt er op het Kerkplein in Varsseveld een tweehonderd vierkante meter grote kunststofschaatsbaan.

Door Miriam Szalata

Het is een initiatief van Varssevelds Belang en een cadeautje voor de inwoners van het dorp om te vieren dat de vereniging een eeuw bestaat. "We hebben ervoor gekozen ons geld niet uit te geven aan een receptie of iets dergelijks, maar er iets mee voor de gemeenschap te doen'', zegt voorzitter Adrie Bout.
De overdekte 'ijsbaan' wordt op vrijdag 7 december opgebouwd ter hoogte van Loungecafé De Molen. Bout: "Om 15.30 uur gaat de baan open. De eerste twee uurtjes zijn gereserveerd voor de kinderen tot en met twaalf jaar. Daarna kan iedereen er tot 20.00 uur 's avonds op.'' Op zaterdag is de baan van 13.30 tot 22.00 uur open, waarvan de eerste twee uur weer uitsluitend voor de kinderen. Op zondag kan iedereen schaatsen tussen 12.00 en 17.00 uur.
Bij de ijsbaan worden de schaatsen uitgereikt. "Het is niet de bedoeling dat mensen met hun eigen schaatsen de baan op gaan'', benadrukt Bout. "We hebben 88 paar schaatsen ter beschikking.''
Varssevelds Belang krijgt hulp van IJsclub Varsseveld. "Die hebben we anderhalf jaar geleden al benaderd'', vertelt Miep Leneman. "We hebben overlegd over de locatie, organisatie en ondersteuning. De ijsclub wilde graag meedoen en levert mankracht. Ook verzorgen ze de koek en zopie. De opbrengst gaat naar het Glazen Huis.''Dat staat het hele weekend pal naast de ijsbaan. Er wordt geld ingezameld voor onder meer de ouderenzorg van Azora in de Bettekamp en Den Es en de stichting Kinderen van de Voedselbank.
Het belooft een weekend te worden vol reuring in het centrum van Varsseveld, want behalve de ijsbaan en het Glazen Huis is er op zondag een kerstmarkt van de Spoorstraat tot de schaatsbaan. In de kerk heeft van 13.00 tot 17.15 uur een kerstevent plaats met muziek, zang, gedichten en verhalen.

Derde activiteit
Met de kunststofijsbaan sluit Varssevelds Belang het jubileumjaar af. "Het is onze derde activiteit voor de inwoners'', zegt Bout. "Eerder is er een fotowandeling uitgezet. Op verschillende locaties in het centrum staan borden met historische foto's. Daar zijn verhaaltjes bij ingesproken door Gerard Bruil, die verbonden is aan de oudheidkundige werkgemeenschap Aalten Dinxperlo Wisch. Ze zijn te beluisteren via de QR-Code bij de foto's. Onze tweede activiteit was een dorpsontbijt. Ook dat was een succes, zegt Manon Lettink van Varssevelds Belang. "Dat ontbijt was in juni bij het Hofshuus. Er kwamen ruim tweehonderd mensen op af. Het viel ons op dat mensen het vooral gezellig vinden om elkaar te ontmoeten.''
"Voor ons waren deze activiteiten een experiment'', vult Bout aan. "Doorgaans zijn we met andere zaken bezig, zoals overleggen met de gemeente en het bevorderen van de leefbaarheid.''
Of Varssevelds Belang doorgaat met het organiseren van activiteiten voor de inwoners laten Bout, Leneman en Lettink nog in het midden. "Als je ziet dat Varssevelds Belang een bindende factor kan zijn, dan word je daar wel enthousiast van'', besluit Bout.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant