Joop Messink en Hennie Pastors (r) bij de jeu-de-boulesbanen. Foto: Walter Hobelman
Joop Messink en Hennie Pastors (r) bij de jeu-de-boulesbanen. Foto: Walter Hobelman

Seniorenbond Gendringen en omstreken voor alle senioren

Algemeen

GENDRINGEN - Volgend jaar bestaat de seniorenbond Gendringen en omstreken vijfentwintig jaar. Een mooie mijlpaal, die zeker gevierd gaat worden. Het bestuur van de seniorenbond kijkt echter al verder vooruit. "Met een groeiend aantal senioren in Gendringen en omgeving kan ook onze vereniging nog verder groeien en van betekenis zijn voor iedereen van 55 jaar en ouder", meent voorzitter Annelies Cornelissen.

Door Walter Hobelman

Op landelijk niveau zijn de twee grote seniorenbonden, de 'Katholieke Bond van Ouderen (KBO)' en de 'Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB), een ingrijpende samenwerking aangegaan om een krachtige belangenbehartiger te zijn voor senioren richting de overheid en andere betrokken organisaties. Landelijk is er al één bestuur, één kantoor en één directeur. Plaatselijk komt die samenwerking langzaam op gang.
In Gendringen is 'de seniorenbond' inmiddels wel op zoek naar samenwerking. Reden voor de huidige bestuursleden om aandacht te vragen voor hun werk en een oproep te doen voor nieuwe bestuursleden, van welk gezindte dan ook. "Ons werk groeit, de tijd verandert en dat vraagt om leden die zich willen inzetten om in al die veranderingen de belangen van senioren te behartigen, met name op lokaal niveau", vindt voorzitter Annelies Cornelissen. "De seniorenbond is veel meer dan alleen maar de organisator van bingo middagen en dansfeestjes. We praten mee met de overheid en komen op voor alle senioren. In de gemeente hebben enkele bestuursleden zitting in het Seniorenconvent, een gespreksorgaan met de Gemeente. Woningbouw, zorg, en andere maatschappelijke ontwikkelingen vragen veel aandacht en de rol en belangen van senioren zijn belangrijk bij het ontwikkelen van nieuw beleid en nieuwe plannen."

Ook is de seniorenbond actief betrokken bij de ondersteuning van senioren met problemen. De vrijwillige ouderenadviseur kan betrokken worden bij bijvoorbeeld keukentafelgesprekken en formulierenhulp. Daarnaast wordt door vrijwilligers het internetcafé bemand dat in de bibliotheken van Dinxperlo (elke eerste maandag van de maand) en Gendringen (elke tweede maandag van de maand) wordt georganiseerd.
Gezelligheid en ontmoeting zijn echter wel belangrijke pijlers van het werk van de seniorenbond. "Natuurlijk is een bingomiddag niet verkeerd. Maar we doen nog veel meer en organiseren bijvoorbeeld infomiddagen waar een notaris komt praten over testamenten en dergelijke, fietstochten en excursies. Of we gaan met elkaar op bezoek naar een museum. En zo zijn er nog veel meer activiteiten te noemen waarmee wij als seniorenbond proberen onze leden en belangstellenden te inspireren."
In Gendringen is hiervoor een goede stap gezet met de aanleg van twee jeu-de-boulesbanen. "Die worden redelijk goed gebruikt, maar het kan nog beter", erkent Joop Messink, die samen met Hennie Pastors de banen beheert en samen met Frans van Hal, bestuurslid activiteiten, het onderhoud uitvoert. "We hebben sinds de opening twee keer per week heerlijk een balletje kunnen gooien de afgelopen zomer. Maar niet iedereen weet dat de banen ook te huur zijn tegen een laag tarief", vertelt Messink. "Groepen van maximaal twaalf personen kunnen twee banen huren en dat is dan inclusief materiaal." Reserveren kan via Joop Messink, tel.06-22060242 of Hennie Pastors, tel.06-53641622.
De jeu-de-boulesbanen liggen er prima bij en men hoopt nog ergens een potje met geld te vinden om wat meer materiaal en wat meer stoelen aan te schaffen zodat alle spelers ook ontspannen en comfortabel een potje jeu de boules kunnen spelen.
"Met de nieuwe ontwikkelingen en een jubileumjaar voor de deur liggen er mogelijkheden genoeg voor alle senioren uit Gendringen en omstreken om zich aan te sluiten. Iedereen vanaf 55 jaar kan lid worden", benadrukt te Boekhorst nogmaals.
Het 25-jarig jubileum wordt gevierd op 23 januari 2019. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een mooi jubileumprogramma. In elk geval wordt er gezamenlijk geluncht, is er een receptie en aansluitend een gezellig samenzijn met gezellige feestmuziek. Meer details zijn nog niet bekend.

Meer informatie over de seniorenbond Gendringen en omstreken is op te vragen via e-mail: seniorenbondgendringen@gmail.com, of per telefoon: 0315-683337 (A. Cornelissen).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant