Theo Soontiëns: 'Meespelen in iets waar nog tot in lengte van jaren over gesproken gaat worden.'
Theo Soontiëns: 'Meespelen in iets waar nog tot in lengte van jaren over gesproken gaat worden.' (Foto: )

Zeshonderdjarige Terborgse historie zoekt toneelspelers

TERBORG - Als volgend jaar in Terborg het feit wordt gevierd dat deze stad 600 jaar geleden stadsrechten kreeg dan gebeurt dat op veel manieren. Zo wordt een, door Theo Soontiëns geschreven, openluchtspel opgevoerd voor het pand van de Roode Leeuw. "En dit wordt een openluchtspel met alles erop en eraan. Want het verhaal van Terborg leent zich uitstekend voor een indrukwekkende voorstelling", aldus de toneelschrijver.

Door Walter Hobelman

"Het gaat om het straatje dat zich stad mocht gaan noemen", licht Soontiëns een tipje van de sluier op. "Stel je voor. Eenenzeventig mannen worden op het kasteel geroepen en horen daar dat ze stadsrechten krijgen. Dat betekende heel veel. Want bij stadsrechten horen ook stadsplichten. De heren van Wisch schoven een deel van hun werk en verantwoordelijkheden af op de inwoners die opeens meer zeggenschap kregen, maar ook uitvoerend aan de slag moesten gaan. Wat dat deed met de mannen, hun vrouwen en kinderen is het thema van het openluchtspel."

En zoals dat in een goed spel hoort, zijn er ook personages die niet blij zijn met de nieuwe toestand. De waard van herberg 'het Swaentje' bijvoorbeeld, die geen deel mocht hebben aan de stadse rechten omdat zijn herberg stond op Silvolds grondgebied, de plaats waar nu de Roode Leeuw is.

Vrijheid
Soontiëns neemt als schrijver van het openluchtspel de nodige vrijheid in het verhaal. "Als de historieschrijvers het niet schrijven, dan doet de toneel- of sprookjesschrijver dat wel", lacht hij. "Historische feiten en fictie komen samen in dit stuk."
Soontiëns heeft inmiddels achttien personen die mee werken aan het stuk. "Letterlijk tussen de 8 en 77 jaar, dus dat is al een mooi begin. Maar we zoeken nog meer spelers. Vooral in de leeftijdsgroep van twaalf tot zesendertig jaar is nog plaats voor toneelspelers met of zonder talent. Maar ook buiten deze leeftijdsgroep zijn nog meer spelers nodig, dus iedereen kan nog meespelen in iets waar nog tot in lengte van jaren over gesproken gaat worden."


Behalve spelers zoekt Soontiëns ook nog decorbouwers, grimeurs en naaisters. "Vooral naaisters! We hebben heel veel historische kleding nodig en dat moet allemaal nog gemaakt worden. Dus we zoeken mensen die dat kunnen én we zoeken materialen hiervoor." Soontiëns krijgt ondersteuning van het team van Het Gluujende Peerd. "Daar ben ik al heel blij mee maar deze voorstelling wordt groots en daar zijn meer helpende handen bij nodig."

'Historische feiten en fictie komen samen in dit stuk'

De repetities starten binnenkort en er wordt elke dinsdagavond gerepeteerd in kulturhus 'De Rietborgh'. Mensen die mee willen werken aan dit openluchtspel, dat in september 2019 wordt opgevoerd, kunnen zich aanmelden via info@het2ebedrijf.nl.

Meer berichten