Foto:

Gelderse podia bundelen krachten

ULFT - De DRU Cultuurfabriek in Ulft, de Gruitpoort in Doetinchem en 't Barghse Huus in 's-Heerenberg zijn drie van de tot nu toe achttien Gelderse podia, die zich hebben verenigd in een samenwerkingsverband met dezelfde naam om elkaar te versterken. Het betreft podia tot 600 stoelen, variërend van middelgrote zalen met betaalde professionele krachten tot kleine theaters die draaien op het enthousiasme en de inzet van vrijwilligers. Allemaal delen zij overduidelijk één ding: passie voor theater.

Gezamenlijke belangenbehartiging en onderlinge kennisdeling zijn de voornaamste doelen van deze jonge vereniging. Posttheater Arnhem nam het initiatief en peilde de belangstelling onder de Gelderse theaters. Velen reageerden positief en gaandeweg haakten meer podia aan. Het ledenaantal groeit nog steeds en het enthousiasme van de deelnemers is groot. Overlegmomenten worden benut om expertise te delen over bijvoorbeeld programmering, vrijwilligersbeleid en marketing. Ook kijken de podia naar gezamenlijke projecten, bijvoorbeeld samen met Cultuurmij Oost, de Gelderse cultuurorganisatie die medewerking aan dit initiatief verleent.
De theaters van Gelderse Podia zijn zonder uitzondering plekken waar cultuur broeit en groeit. Door hun beperkte grootte zijn deze theaters goed in staat om verbinding te zoeken met een diversiteit aan doelgroepen. Ook bieden deze podia vaak aanstormend talent een kans om te spelen en zich te ontwikkelen tot gevestigd artiest. De provincie erkent de waarde van deze podia, heeft de startfase van dit samenwerkingsverband ondersteund en is nu in gesprek met Gelderse Podia voor het vervolg. Op deze manier hoopt de nieuwe organisatie álle podia in de provincie een stem te geven in het provinciale beleid en in het landelijke netwerk van podia en fondsen.
Naast de drie genoemde theaters doen verder mee: Agora Theater Druten, De Poorterij Zaltbommel, Huis van Puck Arnhem, Musiater Zevenaar, Posttheater Arnhem, Schouwburg Lochem, Theater Cultura Ede, Theater de Molen Beuningen, Theater 't Mozaïek Wijchen, Top Theater Bemmel, Veluvine Theater Nunspeet, De Heerd Heerde, De Lindenberg Nijmegen, Theater De Kik Elst en St. Cultureel Platform Epe. Er wordt momenteel ook gebouwd aan een website.

www.geldersepodia.nl

Meer berichten