De Doorbraak bespreekt eigen bestaan

Zoektocht naar nieuwe ideeën in open gesprekken tussen bevlogen mensen

ULFT - De Doorbraak is toe aan een derde bijeenkomst. Bevlogen mensen die in een open gesprek op zoek gaan naar de wortels van waar we vandaan komen. Het succes van de twee eerdere drukbezochte bijeenkomsten brengt de deelnemers naar de existentiële vraag waar het op 9 december in de Popzaal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft in eerste instantie over zal gaan: 'Wat willen we nu echt met De Doorbraak'. Het tweede deel van deze avond is bestemd voor een discussie over het basisinkomen: 'Helpt een basisinkomen je uit de armoede?'

Met de animo voor de eerdere bijeenkomsten worden de richting en de insteek van De Doorbraak steeds duidelijker. 'We moeten voorkomen dat we met het snel zoeken naar oplossingen voor lapmiddelen kiezen. Het gaat erom de kern van de problemen te achterhalen, omdat je ze daarmee kunt helpen voorkomen en goed gefundeerde oplossingen kunt bieden', aldus de kerngroep Achterhoek. Een mooi voorbeeld deed zich voor tijdens de voorgaande bijeenkomst, die gewijd was aan de problematiek van groepen (hang)jongeren en de oplossingen die daar voor geboden worden. Duidelijk werd dat de focus veel meer moet komen te liggen op het voorkomen dat het misloopt.
In het tweede deel wordt op 9 december gesproken over een manier om ieder mens een kans te geven om zich in vrijheid te ontwikkelen. Zonder armoede. De invoering van het basisinkomen zou daarvoor een oplossing kunnen zijn. Het gesprek over de voor- en nadelen van het basisinkomen wordt begonnen met de kerngroep in de 'binnenring'. Daarna mogen anderen hun plaats innemen door een tikje op de schouder te geven. Zo kan iedereen meepraten. Want ieders mening telt bij De Doorbraak. De kerngroep is dan ook benieuwd naar andere ideeën en spoort iedereen aan om mee te denken en de dialoog aan te gaan.
Aansluitend wordt in het Schaftlokaal nagepraat met een hapje en drankje. Het programma wordt omlijst met muziek, een column van Jan Freriks en een 'eye-opener' van een gastspreker.
De Doorbraak is spontaan ontstaan, nadat mensen uit verschillende disciplines ontdekten dat er een rode draad is die hun ideeën en idealen verbindt. Mogelijkheidsdenkers, dromers en doeners worden bij elkaar gebracht. "De tijden van 'alles via de overheid' of 'alles door marktpartijen' is voorbij. We zullen het echt zelf moeten doen. Door oorspronkelijk te denken creëren we nieuwe inzichten om van daaruit nieuwe verbindingen te leggen. Inspirerende gesprekken met een verrassende blik en ruimte voor elkaars ideeën brengen vergezichten die eerst onhaalbaar lijken al snel dichterbij", aldus de kerngroep van De Doorbraak.
De bijeenkomst in de Popzaal (Hutteweg 24) begint om 15.30 uur, de inloop is vanaf 15 uur. Het napraten start naar verwachting om 17 uur.
De kerngroep van De Doorbraak Achterhoek bestaat uit: Annemarie de Boer, Megchelen; Annelies van Rijssen, Silvolde; Kim van der Leest, Velp; Anna-Lena Hedin Penninx, Silvolde; Wilma van der Bruggen, Oosterbeek; Sander Giessen, Doetinchem; Maurits Steverink, Silvolde; Hans Alberse, Megchelen; Hans van den Hurk, Silvolde; Nico Wissing, Megchelen; Marcel Somsen, Aalten en Jan Freriks, Silvolde.

Meer berichten